Generaal Tom Middendorp, eregast en keynote speaker

Geplaatst op 28/06/2023

Op de 12e Dag van de Natuur is Generaal Tom Middendorp onze bijzondere eregast en keynote speaker. Op 4 oktober a.s. zal hij voorafgaand aan het veilingdiner onze gasten vertellen over zijn werk als klimaatgerenaal.

Generaal Tom Middendorp zet zich sterk in voor het klimaat. Hij was commandant van de Nederlandse Strijdkrachten van 2012 tot 2017. Momenteel is hij Bijzonder Vertegenwoordiger voor Nederland op het gebied van Europese defensiesamenwerking en veelvuldig in het nieuws als klimaatgeneraal. Generaal Middendorp is voorzitter van het prestigieuze International Military Committee on Climate and Security (IMCCS).

Als operationeel commandant in Afghanistan, als Directeur Operaties en uiteindelijk als opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten was hij dagelijks betrokken bij de inzet van Nederlandse militairen in meer dan 20 crisisgebieden zoals Afghanistan en Mali. Hier realiseerde hij zich hoe klimaatverandering in toenemende mate fungeert als een aanjager van conflicten en veiligheidsrisico’s. In kwetsbare landen waar de klimaatverandering en de verwoestijning het hardst toeslaat zijn overheden vaak beperkt in hun mogelijkheden om iets te doen aan aanpassing aan de nieuwe werkelijkheid. Door de ontbossing en de verwoestijning verliezen de mensen de hoop op een bestaan en ontstaan er spanningen en frustraties. Sommige mensen zullen migreren; anderen zoeken hun toevlucht in extremisme en georganiseerde criminaliteit. Voor mensen die wanhopig zijn, is de stap snel gezet. Als er in een land ook nog etnische verschillen zijn, dan kan het gaan broeien en tot conflicten leiden. Dat zien we in Mali en Burkina Faso. Deze landen lijden al 10 jaar onder interne conflicten die mede gevoed worden door de effecten van toenemende droogte Ook kunnen problemen als water- en voedselschaarste leiden tot nieuwe regionale spanningen zoals tussen Ethiopië en Soedan.

In 2017 beëindigde hij zijn militaire carrière en richtte hij de IMCCS op met militaire leiders uit meer dan 40 landen over de hele wereld en een groeiend aantal onderzoeksinstituten. Met dit netwerk wil hij regionale organisaties als de NAVO en de EU, en nationale regeringen, doen inzien dat klimaatverandering ook een zaak is van Nationale Veiligheid en dat de veiligheidssector een belangrijke rol te vervullen heeft. Middendorp pleit daarbij voor verdergaande vormen van civiel-militaire en publiek-private samenwerking. Daarnaast is hij verbonden aan een aantal bottom-up initiatieven en innovaties die nieuwe oplossingen kunnen bieden, zoals de productie van water uit woestijnlucht en een initiatief om de Sinaï te vergroenen. Door te werken aan het vergroten van de weerbaarheid van landen tegen klimaatverandering kunnen vele toekomstige conflicten worden voorkomen. We hebben een ongekend inzicht in de uitdaging die voor ons ligt en dat geeft ons een verantwoordelijkheid om te voorkomen waar mogelijk en om voorbereid te zijn op wat we niet kunnen voorkomen.

Wilt u zich laten inspireren door Generaal Tom Middendorp en bijdragen aan internationale kleinschalige natuurprojecten? U bent van harte welkom op de Dag van de Natuur 2023 op woensdag 4 oktober. Na de lezing start het veilingdiner, aangeboden door Burgers' Zoo. Tussen de gangen door kunt u bieden op unieke natuurbelevenissen. De opbrengst gaat naar de leden van GlobeGuards.

Lees meer over de Dag van de Natuur.
 

Terug naar het overzicht