Whale Poo Ambassadors

Walvissen zijn de klimaat- en biodiversiteitsingenieurs van de oceaan! Het wordt tijd om dat goed onder de aandacht te brengen!

In de strijd tegen de klimaatverandering worden in de zeeën rondom ons windmolens gebouwd, bossen worden aangeplant en subsidies voor elektrische auto’s en PV-panelen zijn meestal snel op.  

We vergeten hierbij dat er om ons heen duizenden “mariene ingenieurs”, walvissen al eeuwenlang druk bezig zijn met de beheersing van het klimaat en biodiversiteit. Een van de belangrijkste feiten hierbij is dat de uitwerpselen, de poep van deze dieren, de mest van plantaardig plankton is. En zonder plankton wordt er veel minder koolzuur, CO2, uit de lucht opgenomen en geen zuurstof geproduceerd. De mest van de meeste walvissen blijft drijven aan het zeeoppervlak, daar waar dit plankton leeft. En het bevat essentiële mineralen (Fe/ijzer, N/ stikstof e.a.) die van vitaal belang zijn voor de groei van dit planton. En zonder dit plantaardige plankton, (het fytoplankton), geen dierlijk plankton (het zoöplankton) en geen vissen etc. 

Aanpak

Dit is slechts één proces, maar wel een heel belangrijke, vandaar de naam: de Whale Poo Ambassadors! De professionals van Stichting Rugvin gaan samen met studenten en vrijwilligers en de hulp van Amerikaanse wetenschappers starten met het beschrijven van alle bekende walvisprocessen (zie ook het artikel over walvissen als mariene ecologische ingenieurs op hun website). Denk hierbij ook aan de “whale pump” (de walvispomp, de verticale bewegingen die walvissen maken in het water en vermenging van waterlagen bevorderen) en het bemesten van koraalriffen door dolfijnen etc. Tegelijkertijd zien we aan de hand van NASA satellietbeelden dat de oceanen steeds blauwer worden en minder groen. Ofwel minder plankton en dus een afname van CO2 absorptie en O2 productie.

Beoogd resultaat

Stichting Rugvin gaat die processen ook kwantificeren, bijvoorbeeld hoeveel CO2 bespaart één walvis. Met hoeveel hectare pas aangeplante bomen komt dit overeen? Hoeveel haring levert een bultrug op? Wat levert een walvis financieel op? Heel veel is al bekend, echter de kennis is vaak beschreven als één los of enkele puzzelstukjes aan elkaar. De Whale Poo Ambassadors gaan met hulp van Amerikaanse wetenschappers en andere organisaties op zoek naar alle puzzelstukjes en gaan de puzzel leggen. Er wordt gecommuniceerd in het Nederlands en in het Engels. Af- en toe komt er wat nieuws via de media hierover naar buiten. Zoals onlangs in het NOS bericht over de bultruggen. Maar het rapport “Nature’s solution to climate change” van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) van december jl. was een goede dag na het verschijnen alweer uit het nieuws. Zie hiervoor ook de webpagina over de mariene ecologische ingenieurs.

Stichting Rugvin zal regelmatig naar buiten komen met de beschrijvingen van een of meerdere puzzelstukjes, persberichten schrijven, workshops, cursussen en lezingen organiseren, etc. Er is nog een pakket aan ideeën waarvoor zij financiële steun goed kunnen gebruiken. Het delen van hun berichten wordt dan ook altijd zeer gewaardeerd!

Lees meer over de Whale Poo Ambassadors van Stichting Rugvin

Terug naar het overzicht