The Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center

GRACE is het enige opvangcentrum voor de grootste primaat ter wereld: de ernstig bedreigde Grauer gorilla. Adopteer een gorilla en geef ze een toekomst!

Illegale handel in gorilla’s

De opvangcentra in Afrika spelen een cruciale rol in de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. Zij helpen politie, douane en andere wildlife autoriteiten bij vervolging van stropers en handelaren. Daarbij worden in beslag genomen mensapen gebruikt als bewijs voor smokkel tegen de stropers. In gebieden waar geen opvangcentra zijn, zijn ambtenaren helaas weinig gemotiveerd in te grijpen bij illegaal gehouden en verhandelde wilde dieren. Het hoge tempo waarin mensapen bij de opvangcentra binnen komen, geeft aan dat de illegale handel een enorm probleem is. 
 

Opvangcentra onmisbaar

Vooral in conflictgebieden, waar er nauwelijks controle is door de overheid, zijn de opvangcentra onmisbaar. Een van deze centra, het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center, ligt in het hart van het conflictgebied in de oostelijke provincies van de Democratische Republiek Congo. Het is de enige opvang ter wereld voor de, met uitsterven bedreigde, Grauer gorilla (oostelijke laaglandgorilla). Daarnaast biedt GRACE ook mogelijkheden voor herintroductie in het wild.
 

Adoptieprogramma

Gorilla Stichting Nederland steunt dit unieke en belangrijke opvangcentrum structureel door middel van een adoptieprogramma. Er kan namelijk een geredde Grauer gorilla, die is opgevangen bij GRACE, worden geadopteerd. Iedere gorilla is als wees gered uit de handen van stropers. In het opvangcentrum leren ze hun eigen plek te vinden in een gorillagroep, sociale omgangsvormen en te leven in hun natuurlijke habitat. Er wordt zelfs bekeken of de gorilla ooit op een dag zou kunnen worden geherintroduceerd in het wild. GRACE biedt de gorilla’s een echte kans op een toekomst!
 

Interesse om dit project te ondersteunen? Lees meer over GRACE en Gorilla Stichting Nederland.

Foto : GRACE (Deni Bechard)

Terug naar het overzicht