Impact van de ban op trofeejacht

Geplaatst op 02/10/2020

Pakt de ban nu goed of slecht uit?

Wildlife is prachtig en zou nooit gedood mogen worden. Niet in het mens-dier conflict en niet in trofeejacht. In het Westen staan we echter niet vaak stil bij hoe het is om dagelijks met wildlife te moeten samenleven. Een olifant of leeuw bewonderen op safari is wat anders als een olifant die de gewassen en huizen in je eigen dorp vernield. 

In Botswana werd in 2014 een ban op trofeejacht afgekondigd. Veelal onder luid applaus uit het Westen. Wat velen vergaten was dat aan de lokale bevolking van Botswana niets was gevraagd. Veel inwoners van Botswana staan niet negatief ten opzichte van trofeejacht. Zij ervoeren veelal de beslissing dan ook als 'neo koloniaal'; opgelegd vanuit het Westen. Vorig jaar kondigde de Regering van Botswana aan de ban terug te draaien. Althans voor olifanten. Jaarlijks mag er op deze dieren weer gejaagd worden, in 2020 gaat het om vergunningen voor zo’n 300 olifanten. Ook dit leidde weer tot verhitte discussie tussen voor- en tegenstanders.

Recent werd een onderzoek gepubliceerd waarin de onderzoekers stellen dat de ban op trofeejacht in Botswana, heeft geleid tot veel negatieve zaken. Waaronder een verlies van inkomsten van lokale gemeenschappen. Ook is er sinds de ban een toename van het mens/dier conflict. Dat heeft ertoe geleid dat bij veel mensen een negatieve perceptie naar wildlife is ontstaan. Gevaarlijk, aldus de onderzoekers, aangezien wildlife er bij gebaat is dat ze kan bogen op tolerantie van de lokale bevolking. De onderzoekers bepleiten dat Botswana er goed aan heeft gedaan om de ban gedeeltelijk terug te draaien. En stellen dat de regering dit zou moeten uitbreiden naar andere diersoorten.....

Lees het hele artikel op de website van Stichting SPOTS
 

Terug naar het overzicht