Peper, bijen en GPS als aanpak in mens-natuurconflict

Geplaatst op 29/01/2022

Met de groei van de wereldbevolking nemen ook het aantal mens-natuurconflicten steeds meer toe. Of het nu gaat om luipaarden die te dichtbij Kathmandu gesignaleerd worden op zoek naar voedsel of Aziatische zwarte beren die in Noord-Pakistan gedood worden als vergelding voor schade aan vee of landbouw. Hoe dit probleem wordt aangepakt in de landen waar onze GlobeGuards actief zijn, laten we zien met twee praktische oplossingen van Bring The Elephant Home en Stichting SPOTS.

Olifantwerende gewassen en bijenkorven - Bring The Elephant Home

KaengHangMeow1 (2) - kopie.jpgGewassen die te pittig zijn voor olifanten
Om een vreedzaam samenleven van mensen en olifanten in Thailand te bevorderen, ondersteunt Bring The Elephant Home boeren om olifantwerende gewassen te verbouwen. Boeren die momenteel ananas verbouwen (geliefd door olifanten) ontvangen hulp in de transitie naar olifantwerende gewassen (incl. hete pepers, knoflook, citroengras, galangal, limoen, ui en koriander - ingrediënten van de pittige Tom Yum soep). In plaats van een akker die olifanten aantrekt, heeft de boer nu gewassen die hen afschrikt. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van principes uit de biologische landbouw en permacultuur.

Olifanten bang voor bijen
Omdat olifanten bang zijn van bijen, worden er ook bijenkorfhekken geplaatst. Het werkt eenvoudig: aan een omheining rond een veld worden op regelmatige afstand bijenkorven gehangen. Als een olifant de omheining aanraakt, bewegen de korven en worden de bijen onrustig. Ze gaan zoemen en uiteindelijk steken. Je zou het niet denken, maar een olifant heeft een paar kwetsbare plekken, zoals het uiteinde van de slurf en de oren; horen ze dat gevaar naderen, dan keren ze om. Bijkomend voordeel is dat de bijen zorgen voor bestuiving van de Tom Yum velden en dat zij honing produceren die extra inkomsten genereren voor de boeren.

Lees meer over dit project van Bring The Elephant Home

20151217_BTEH_BEES-600 - kopie.jpg 

Lion Guards en GPS collaring van leeuwen - Stichting SPOTS

collared lioness spots - kopie.jpgIn Namibië ondersteunt Stichting SPOTS de organisatie Namibian Lion Trust die zich inzet voor de bescherming van leeuwen. In de gebieden grenzend aan Etosha National Park, waar vaak sprake is van conflicten tussen de bewoners en de leeuwen, worden lokale ‘Lion Guards’ ingezet. Zij helpen bij het lokaliseren van leeuwen die zijn uitgerust met een collar én zij adviseren boeren bijvoorbeeld bij het bouwen van veekralen.

Volgen van leeuwen met GPS
Door leeuwen van GPS halsbanden te voorzien kunnen de Lion Guards deze dieren lokaliseren. Samen met de gegevens van de wijdverspreide camera's in het gebied en de leeuwenwaarnemingen door de lokale bevolking, zijn de Lion Guards in staat om boeren te waarschuwen.

Wanneer het systeem voor ‘Early-Warning System’ beweging van leeuwen detecteert of wanneer een incident wordt gemeld, rukken de Lion Guards uit om de getroffen boer of dorp te ondersteunen en om de leeuw te beschermen. Hun nacht- en/of dagpatrouilles dragen bij aan de bescherming van zowel het vee als de dorpelingen.

Hulp aan boeren
Ook dragen de Lion Guards bij aan meer begrip en acceptatie voor wilde dieren. Dit vergt tijd en geduld. Vele uren worden besteed aan ontmoetingen met de lokale bevolking om werkbare oplossingen te bespreken. Zo helpen ze boeren met het ‘Livestock Protection Programme’, dat adviseert om herders in dienst nemen en tips geeft voor het bouwen van betere veekralen.

Tenslotte helpen de Lion Guards bij het herstel van omheiningen van beschermde gebieden en patrouilleren zij, waarbij zij verslag uitbrengen over stroperij en andere illegale activiteiten.

Meer weten? Lees over dit project van Stichting SPOTS

08 Lion Guards  - kopie.JPG

 

Terug naar het overzicht