Herintroduceren van vale gieren

De vale gier is een Europese giersoort, maar in het wild is de populatie in het Balkangebied sterk achteruitgegaan.

Wist je dat er meer dan 35.000 diersoorten op de 'rode lijst' van bedreigde diersoorten staan? Tijd om in actie te komen! Sinds 2003 zet het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zich in voor de bescherming van dieren en hun leefomgeving. Eén van de projecten waar het fonds erg trots op is, is het uitzetten van jonge gieren uit DierenPark Amersfoort.

Vale gier

De vale gier is een Europese giersoort, maar in het wild is de populatie in het Balkangebied sterk achteruitgegaan. Bulgaarse boeren legden in de jaren zeventig vergiftigde karkassen neer om beren en wolven te verjagen. Dit trof ook de gieren. Gieren zijn aaseters, dus zij kregen het gif ook binnen en stierven. Daarnaast zijn stroperij, voedseltekorten, windmolens en hoogspanningskabels oorzaken waardoor er weinig gieren in het gebied leven.

Om de populatie gieren weer te laten toenemen, werken verschillende natuurorganisaties aan het herintroduceren van verschillende giersoorten. Green Balkans is een van deze natuurorganisaties die gieren traint om te overleven in de natuur. En met succes. DierenPark Amersfoort Wildlife Fund schonk in 2012 gieren aan de organisatie en ook in 2022, zijn er weer twee ‘Amersfoortse’ gieren met succes uitgezet. Omdat deze twee gieren slechts een jaar oud zijn, zijn zij in staat om ‘makkelijk’ nieuwe vaardigheden aan te leren, zodat zij kunnen uitvliegen.

Zenders

Na het uitvliegen worden de roofvogels goed in de gaten gehouden om te weten hoe het met de dieren gaat. DierenPark Amersfoort Wildlife Fund heeft daarom twee zenders gedoneerd. Aan de hand van de zenders met gps-tracking kunnen de medewerkers van Green Balkans zien waar de vogels heenvliegen om voedsel te zoeken en een partner te vinden. Ook geeft het ze informatie waar zij rusten, waar hun nest verborgen zit en hoe gezond zij zijn. Daarnaast kunnen de zenders nog iets bijzonders. Zij geven informatie over eventuele problemen. Wanneer een gier een vergiftigd karkas eet, wordt dit ook doorgegeven via de zender. Op deze manier kan Green Balkans maatregelen nemen om meer zieke gieren te voorkomen. 

Help je mee?

Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt nog veel meer natuurbeschermingsprojecten. Van de chimpansee in Kameroen tot de honingbij in Amersfoort en van de brilbeer in Peru tot de neushoorn in India. Wil je meer weten over deze projecten of het leren hoe je zelf een handje kunt helpen? Kijk dan op de website van het Wildlife Fund.
 

 

Terug naar het overzicht