Als er niets gebeurt, is de cheetah straks geschiedenis

Geplaatst op 04/02/2017

 BBC News publiceert dat de cheetah, het snelste landdier op aarde, bijna uitgestorven is. Dit kan en mag niet gebeuren, het is tijd voor actie.

‘Vernielde gebouwen kunnen worden herbouwd, vernielde kunstwerken wellicht vervangen door nieuwe creaties, maar elk dier en elke bloem dat uitsterft, is voorgoed verloren in de meest absolute betekenis van het woord.’ (citaat Joseph Wood Krutch)


Verontrustende studieresultaten
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er nog circa 7.100 cheetah's leven op slechts 9% van hun oorspronkelijke leefgebied. De wetenschappers willen dat de cheetah zo snel mogelijk wordt opgeschaald van vulnerable (kwetsbaar) naar endangered (bedreigd). 
Opvallend detail uit het rapport: de habitat van de cheetah ligt voor zo'n 77% buiten de beschermde gebieden, op het land van de boeren. Dat betekent dat zij een bijzonder belangrijke rol kunnen/moeten spelen bij het behoud van de cheetah. Ook de illegale handel in welpen naar de Golfstaten is een groot probleem. 

Werken aan een win-win situatie
Als roofdier staan staan ze vrij laag in de lijn, ze verliezen veel prooi aan de leeuw, luipaard, hyena en hebben het daardoor zwaar. Omdat ze veel ruimte nodig hebben, verlaten ze vaak de beschermde gebieden en komen dus op het land van de boeren. Gevolg: conflicten die de cheetah vaak met de dood moet bekopen. Bovendien worden zij bejaagd, illegaal verhandeld en verliezen nog steeds habitat. 
Om de cheetah te beschermen moeten lokale overheden en bevolking worden gemotiveerd om mee te werken aan de redding van de cheetah. De lokale bevolking ziet de cheetah als een gevaar en bedreiging voor inkomsten. Als zij nu worden betaald om het dier te beschermen, dan levert het iets op en krijgt de cheetah weer een kans.

Lees meer op de website van SPOTS

 

Terug naar het overzicht