De wilde kat is nu ook terug in Brabant

Geplaatst op 26/06/2015

 



Dichtbij.nl, Heeze 18 juni 2015 - De kenmerkende zwarte rugstreep en het aantal zwarte ringen om de staart laten niets aan twijfel over. Het gaat hier om een echte Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris). Nog niet zo lang geleden kon Limburg weer aan het woongebied van de wilde kat worden toegevoegd, nu dus ook Brabant.

Verspreid over de Strabrechtse Heide staan enkele camera’s opgesteld voor faunaonderzoek. Hier werd de wilde kat dan ook door zo'n camera gefotografeerd, zo meldt Staatsbosbeheer vol trots en dat is dus voor het eerst sinds de middeleeuwen.

Verbazing en ongeloof over bijzondere waarneming
Staatsbosbeheer-vrijwilliger Peter van Stiphout kon zijn ogen niet geloven toen hij de camerabeelden bekeek. "Ik was ontzettend verbaasd de wilde kat nu al in Brabant tegen te komen", zegt Van Stiphout. "Ze hebben een groot territorium, maar ik had niet durven dromen dat hij Brabant nu al zou weten te bereiken. Vooral jonge mannetjes kunnen zwerftochten maken en dan grote afstanden afleggen."

Corridors werken dus
Boswachter Janneke de Groot van Staatsbosbeheer vindt de waarneming heel bijzonder. "Het is mooi dat een uitgestrekt cultuurlandschap zoals de Strabrechtse Heide aantrekkelijk is voor groter roofwild, dat tegenwoordig het gebied kan bereiken door de nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen."

Ongevaarlijk en schuw
Van alle in het wild levende katachtigen is de wilde kat een van de meest schuwe. Deze katachtige is vooral in de schemering en nacht actief en leeft in gebieden waar bossen of struikgewas afgewisseld worden met meer open gebied. Op het menu staan voornamelijk woelmuizen, maar ook vogels, konijnen en amfibieën worden verorberd. Bij voedseltekort wordt ook aas gegeten.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Peter van Stiphout

-----

Wildviaducten en andere aangelegde verbindingsroutes, ook wel in één naam genoemd als 'corridors', blijken dus werkelijk aan herstel bij te dragen. Soms duurt het jaren voordat herstel en de zichtbaarheid hiervan bemerkt wordt maar dat het werkt is een feit.


 

Artikel op Dichtbij.nl >
Meer over de Europese wilde kat >
Wilde katten in Zuid-Limburg >

Terug naar het overzicht