Nieuwe plek luipaard vereist plan, maar kan wel!

Geplaatst op 15/06/2015



National Geographic Big Cats Initiative 7 juni 2015 - Eenvoudig is het niet, dat is al vaak gebleken. Een luipaard die in een bepaald gebied een probleem kan zijn, naar een andere locatie verplaatsen, is heel wat. Veel luipaarden vinden de weg terug en verlaten hun nieuwe plek.

Tóch is het mogeljik, maar je moet het goed plannen
Onderzoeker Stuart Munro bereidt zijn telemetrieapparatuur¹ voor, om op zoek te gaan naar luipaard Lightning (topfoto). Dit luipaard is één van de met succes herplaatste luipaarden van de N/a'an ku sê Foundation. "De laatste jaren ligt het herplaatsen van 'moelijke' luipaarden onder vuur, en niet geheel onterecht", vertelt Stuart.

De omstandigheden
Deze moeten echt zo optimaal mogelijk zijn, anders lukt het niet. De onderstaande punten zijn de belangrijkste:

  • Roofdieren die op de nieuwe locatie al een territorium bezetten.
  • Te weinig prooidieren.
  • Verwondingen tijdens het transport.


Er moet een plan zijn waarover is nagedacht
Daarom kwam er de Carnivore Translocation Suitability Tool (CaTSuiT) waarmee alle vereisten van een gebied in kaart gebracht kunnen worden. Hieruit bleek dat een goede locatie een plaats moet zijn waarvan bekend is dat:

  • er een laag tot gemiddeld aantal luipaarden leeft,
  • het mag niet nabij dorpskernen liggen,
  • het moet binnen bekende beschermde gebieden liggen,
  • het gebied moet minimaal 875 km² groot zijn en
  • de afstand tot het voormalige leeftgebied mag niet minder dan 200 km zijn.


Op deze wijze is er 117.000 km² geschikt land in Namibië geïdentificeerd, waar in periodes van 1,5 jaar rond de 87 luipaarden een nieuwe plek kunnen krijgen.



¹ Telemetrieapparatuur bestaat uit een ontvanger en een antenne waarmee een radiosignaal (geen GPS) van een zender van een halsband van een dier opgevangen kan worden. Door de antenne in drie richtingen te bewegen, is aan het signaal te horen hoe ver, dan wel waar een dier zich bevindt. Het inschatten van het signaal vereist oefening.

 

Originele Engelstalige artikel >

Terug naar het overzicht