Preventie Project bruine beren in Roemenië

Roemenië heeft de grootste berenpopulatie van Europa. Beren veroorzaken echter vaak schade aan vee en gewassen. Dit project analyseert beer-mens conflicten en neemt preventieve maatregelen om de beer te beschermen.

Bears in Mind biedt sinds 2006 financiële steun aan Milvus Groep in Roemenië.

Roemenië heeft de grootste berenpopulatie van Europa. Het precieze aantal beren is nog niet duidelijk maar de bevolking ondervindt vaak overlast van beren. Milvus doet onderzoek naar de houding van de lokale bevolking tegenover beren (en ook de wolf en lynx). De educatie programma’s worden hier dan op afgesteld om de negatieve interacties tussen mens en dier te verminderen.

Onderzoek naar de beren en de bescherming daarvan dient om maatregelen te creëren om problemen met beren te voorkomen.

Ook wil Milvus inzicht krijgen hoeveel beren in het wild gevangen worden door stropers. Veel beren zijn al gered uit vallen, het geslacht en leeftijd van de beren wordt in kaart gebracht en gebieden met hoge risico’s voor beren worden geïdentificeerd.

Zeer goed nieuws kwam eind 2016 toen de Roemeense overheid besloot om de trofeejacht op beren, wolven, lynxen en wilde katten te verbieden. Een onverwachte maar zeer welkome beslissing, die hopelijk leidt tot het sparen van duizenden dieren. Officieel waren de grote carnivoren al beschermd, maar een maas in de wet stelde jagers in staat vastgestelde quota te schieten.

De aanleg van een snelweg dwars door het projectgebied is zorgelijk en Milvus doet onderzoek naar de effecten van een dergelijke weg op de flora en fauna.

Om het werk van Bears in Mind te steunen zodat projectpartners zoals Milvus Groep in Roemenië hun goede werk kunnen blijven verrichten hebben wij Berenbeschermers nodig. Voor maar €25,- per jaar bent u al donateur. Dus steun dit project! Word Berenbeschermer bij Bears in Mind 

Meer informatie over alle projecten van Bears in Mind

Terug naar het overzicht