Bruinvis beter beschermd dankzij veilingopbrengst

Geplaatst op 29/01/2022

Elke zomer gaat een team van vrijwilligers van Stichting Rugvin met een boot de Oosterschelde op voor het ‘Bruinvis-foto-ID-programma’. Aan de hand van foto’s van unieke kenmerken zijn individuele bruinvissen te herkennen. Zo leren wij veel over het gedrag van Nederlands meest talrijke walvisachtige. Deze informatie wordt ingezet voor een betere bescherming van dit unieke zeezoogdier. Om het onderzoek te kunnen voortzetten, is financiële steun onontbeerlijk. Stichting Rugvin was dan ook zeer verheugd met de opbrengst van hun veilingitems op de veiling van de Dag van de Natuur afgelopen oktober.

Identificatie van bruinvissen
Al sinds 2009 worden door vrijwilligers van Stichting Rugvin foto’s van bruinvissen in de Oosterschelde gemaakt en verzameld. Deze foto’s gebruiken zij voor foto-identificatie, een techniek waarbij aan de hand van foto’s van unieke kenmerken individuen kunnen worden herkend. Zo heeft elke bruinvis een uniek pigmentpatroon op de zijkant van het lichaam en zit er variatie in de vorm van de rugvin. Ook kunnen op zowel de rugvin als de rug daar achter soms inkepingen zitten.
Met deze techniek krijgt Stichting Rugvin antwoord op vragen over de bruinvissen in de Oosterschelde. Hoeveel bruinvissen zijn er eigenlijk in de Oosterschelde? Blijven ze daar gedurende langere tijd? Hoe gebruiken ze het gebied? Hoe gedragen ze zich sociaal? Hoe oud worden ze? Hoe vaak krijgen vrouwtjes een kalf? Allemaal vragen waarbij foto-identificatie kan helpen om het antwoord te vinden.

Hoe een dag onderzoeksgegevens verzamelen eruit ziet, ziet u in onderstaande video.

Lees meer over het Bruinvis-foto-ID-programma van Stichting Rugvin
 

Terug naar het overzicht