Walvissen als ecologische ingenieurs

Geplaatst op 25/10/2021

Waarom de wereld niet zonder walvissen kan

Stichting Rugvin zet als Whale Poo Ambassadors, Walvispoep Ambassadeurs, alle walvissen als ecologische ingenieurs op de wereldkaart! Deze zeezoogdieren leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit en zij zijn ook absoluut essentieel voor de klimaatbescherming. Helaas is de realiteit dat wij als mensen hier nog niet veel van weten en dus geen gebruik maken van deze kennis.

Aan dit laatste heeft Stichting Rugvin gewerkt door vorige week een lezing te organiseren in Burgers' Zoo. Allereerst kwam de aanwezigheid van walvisachtigen in de Nederlandse wateren aan de orde met in het bijzonder de bruinvis (Phocoena phocoena). Daarna werd het publiek meegenomen in de belangrijke rol die walvissen spelen als klimaat beheersers en ten aanzien van de biodiversiteit. Een van de belangrijkste feiten hierbij is dat de uitwerpselen, de poep van deze dieren, de mest van plantaardig plankton is. Zonder plankton wordt er veel minder koolzuur, CO2, uit de lucht opgenomen en geen zuurstof geproduceerd. De mest van de meeste walvissen blijft drijven aan het zeeoppervlak, daar waar dit plankton leeft. En het bevat essentiële mineralen (Fe/ijzer, N/ stikstof e.a.) die van vitaal belang zijn voor de groei van dit planton. Zonder dit plantaardige plankton, (het fytoplankton), geen dierlijk plankton (het zoöplankton) en geen vissen etc. Lees meer over walvissen als ecologische ingenieurs.

Om mensen zelf te laten ervaren hoe belangrijk de rol is van walvissen werd tijdens de lezing ook de Whale Poo Seamulation gepresenteerd. 

Whale Poo Seamulation
Stichting Rugvin heeft deze interactieve tool ontwikkeld. Door deze te spelen gaat u ervaren wat de functie van walvispoep is als meststof voor de groei van het fytoplankton in de oceanen. Het fytoplankton absorbeert namelijk 40% van de door mensen geproduceerde koolstofdioxide CO2 en produceert 50% van alle zuurstof O2 die wij gebruiken. Ga achter de knoppen zitten en bepaal zelf hoe mooi de wereld er uit kan zien, met behoud van biodiversiteit en klimaat.

Lees meer over deze goedbezochte lezing van Stichting Rugvin en de Whale Poo Seamulation

Printscreen-Seamulation-1-768x432 - kopie.jpg

Terug naar het overzicht