GlobeGuards nodigt de pers uit

Geplaatst op 03/10/2021

Vorig jaar verscheen een VN-rapport over de staat van de mondiale natuur (1). De conclusie daarin was dat de achteruitgang van soorten en leefgebieden zich in een hoog tempo blijft voltrekken. Om dat tegen te gaan is niets doen geen optie. Dat geldt zeker voor GlobeGuards, een in 2001 opgerichte Nederlandse federatie van 23 natuurbeschermingsorganisaties.  

Met een begroting die iets meer dan de helft van die van Schiermonnikoog (2021) bedraagt zijn GlobeGuards-leden actief op vier continenten, in 42 landen, in meer dan 150 projecten. Na jarenlang in Nederland in de luwte -en in de projectlanden in de frontlinie van natuurbescherming- te hebben gestaan laat GlobeGuards op 6 oktober a.s. de noodzaak, de gevaren, de actualiteit en de resultaten van haar werk ‘live’ zien. 6 oktober 2021 organiseert GlobeGuards haar tiende Dag van de Natuur. Sympathisanten van GlobeGuards bieden dan op activiteiten van GlobeGuards-leden en de opbrengst komt ten goede aan het werk in het veld. Op deze dag nodigt GlobeGuards de pers uit om voorafgaand aan deze veiling met hen kennis te maken. De pers krijgt op deze bijeenkomst twee actuele en belangrijke ontwikkelingen te zien die kenmerkend voor het werk van GlobeGuards zijn.

Leeuwen in West- en Centraal-Afrika, op het randje van verdwijnen

Leeuwen waren tot voor kort door bijna heel Afrika en India te vinden. Nu resten in een fractie van dat uitgestrekte gebied iets meer dan 20.000 exemplaren, gelijk het inwonertal van Delfzijl. Noord-Afrika herbergde tot ver in de vorige eeuw nog leeuwen. Nu is het daar ‘leeg’, en dreigt voor West-en Centraal-Afrika, waar nog minder dan 2.000 dieren voorkomen, een zelfde situatie. GlobeGuards-lid Stichting Leo zet zich o.a. in voor de bedreigde leeuwen van het Waza Nationale Park (Kameroen). Een in april-juni van dit jaar uitgevoerde telling liet daar een verdere daling van de leeuwpopulatie zien. Leo-voorzitter Dr. Hans de Iongh zal een toelichting geven op dit onderzoek, de Nederlandse betrokkenheid bij Waza en de positie van de lokale bevolking bij de bescherming van het gebied.

Whale Poo Seamulation: walvispoep in de strijd voor een beter klimaat en tegen soortenverlies

Walvissen spelen een belangrijke rol bij het vastleggen van CO2. Deze ingenieurs van de oceaan verplaatsen zich over de hele wereld en scheiden onderweg hun mest uit. Deze walvispoep (whale poo) is rijk aan voedingsstoffen voor fytoplankton dat in zee groeit. Fytoplankton absorbeert tot 50%
van het voornamelijk door mensen geproduceerde CO2 en produceert 50% van de ‘aardse’ zuurstof. Daarnaast is een walvis goed voor de opname van CO2 van 1.500 bomen. GlobeGuards-lid Stichting Rugvin introduceert de Whale Poo Seamulation: een website waarbij jij aan de knoppen zit en de
toekomst van walvissen, de oceanen en het klimaat bepaalt. Rugvin-directeur Frank Zanderink zal een toelichting geven op de Whale Poo Seamulation.

Waar?

Koninklijke Burgers’ Zoo (melden bij de ingang: ‘Dag van de Natuur’), Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem
We heten de pers graag welkom op een mooie locatie middenin Burgers’ Bush.

Toegangsinformatie m.b.t. corona

Wanneer?

Woensdag 6 oktober
14.45 uur ontvangst
15.00 uur presentatie Stichting Leo
15.15 uur presentatie Stichting Rugvin
15.30 uur vragen
16.00 uur einde
Na afloop bieden we u de mogelijkheid tot een bezoek ‘achter de schermen’ van Burgers’ Zoo.

Meer informatie

marcargeloo@globeguards.nl, 06 511 822 94
We horen i.v.m. de voorbereiding van deze bijeenkomst graag van tevoren of u als pers aanwezig zult zijn. Bij voorbaat dank!

(1) Hirsch, T., K.Mooney, D.Cooper.2020. Global Biodiversity Outlook 5.Secretariat of the Convention on Biological Diversity, Montreal 

 

Terug naar het overzicht