Kunst onder de veilinghamer

Geplaatst op 28/08/2021

Bent u naast natuurliefhebber ook kunstliefhebber? Op onze veiling op de Dag van de Natuur op woensdag 6 oktober gaat een aantal bijzondere schilderijen en beelden onder de hamer. 

Duitse dodo | Schilderij door Evert van Hemert

sb22027_van Hemert_dodo2 - kopie.pngDe schilder-beeldhouwer Evert van Hemert is bekend om zijn mollige vrouwenbeelden. Stevig en rond, met kleine gezichten en uitgevoerd in brons of verf, stralen ze een aardse vrolijkheid uit. Hetzelfde geldt voor zijn dieren, die variëren van klein zeehondje tot buitenmaatse kat. In zijn kunstenaarschap is Evert van Hemert uiterst gedreven en serieus. Zijn beelden zijn het resultaat van een langdurig proces. Dit begint met het vormen in was of klei, daarna het gieten, het schuren en slijpen, het patineren en tot slot het aanbrengen van de details. Daardoor worden zijn beelden persoonlijkheden, nauw verbonden met de mens die Evert is. Voor zijn schilderijen vindt de kunstenaar inspiratie in zijn dagelijkse omgeving en in Friesland, waar hij zich in 1997 vestigde in het dorpje Kolderwolde. Thema’s als lucht, licht en leegte keren dan ook vaak terug in zijn schilderijen.

Acryl op board, 29,2 x 29,1 cm

De verzekeringswaarde is € 2.500. Het startbod op de veiling is € 800.

De opbrengst gaat naar GlobeGuards.

Merrie met veulen | Bronzen beeld door Christophe Fratin

sb15544_Fratin__beeld2_klein.jpgDe Franse ‘animalier’ Christophe Fratin kreeg al vroeg een gedegen kennis van de anatomie van dieren door zijn vader, die preparateur was. In zijn geboortestad volgde hij eerst een opleiding tot beeldhouwer, later studeerde hij in Parijs bij Théodore Géricault. Hier ontdekte hij zijn voorliefde voor paarden. Fratin was, samen met Antoine Louis Barye, een van de eerste Franse beeldhouwers die bronzen diersculpturen naar het leven maakte. Honden en paarden komen in zijn oeuvre veel voor, maar ook wilde dieren. Fratin exposeerde zijn werk op de Salons van 1831 tot 1842 en van 1850 tot 1864. De belangrijkste beeldencollectie van Fratin bevindt zich in Metz. Een van de bekendste sculpturen van Fratin, twee adelaars met hun prooi, staat in Central Park in New York.
Herkomst: Koninklijke verzamelingen Paleis Soestdijk tot 2011: privé collectie Prins Bernhard.

Brons, 36,5 x 42 cm

De verzekeringswaarde is € 18.000. Het startbod op de veiling is € 8.800.

Dit bronzen beeld wordt geveild ten bate van GlobeGuards.

Duiven in het park | Schilderij door Eugeen Joors

4. GG sb8661_Joors_ml_klein.jpgDe Belg Eugeen Joors was een bekend schilder van dieren en stillevens, die door tijdgenoten werden geprezen om hun ‘realisme’. In navolging van schilders als Jean-Baptiste Robie brak Joors met de traditie van het zorgvuldig gearrangeerde pronkstilleven en koos hij voor een natuurlijkere schikking van zijn bloemen. Daarnaast was hij vaardig in het schilderen van landschappen. Samen met de oudere Charles Verlat, net als hij professor aan de academie van Antwerpen, schilderde Joors het beroemde panorama ‘De slag bij Waterloo’. De schilder exposeerde overal in Europa en ontving vele prijzen, zowel nationaal als internationaal. Zijn voorstellingen blinken uit door hun zorgvuldige stofuitdrukking en rijke coloriet.

Olieverf op paneel, 24 x 32,5 cm

De verzekeringswaarde is € 4.800. Het startbod op de veiling is € 2.400.

Dit opbrengst van dit veilingitem gaat naar GlobeGuards.


Indische loopeend | Bronzen beeld door Coba Koster

sb18248_Koster_2_klein.jpgDe dierplastieken van Coba Koster ontroeren door de liefde en zorgvuldigheid waarmee ze zijn gemaakt. De kunstenares boetseert haar dieren allereerst in klei. De vorm die daaruit voortkomt, maakt het werk heel persoonlijk: los gekneed, met een verfijnde detaillering en het gebruik van verschillende kleuren patina's. De kunstenares heeft een voorliefde voor het uitbeelden van pluimvee, vooral kippen, eenden en ganzen. Het is haar niet te doen om een exact evenbeeld van het dier te scheppen.

Brons, 56,5 x 25 cm

De verzekeringswaarde is € 3.500. Het startbod op de veiling is € 1.500. 

Dit bronzen beeld wordt geveild ten bate van GlobeGuards. 

 

Hangende chimpansee | Bronzen beeld door Joke Koot

beeld_joke koot_klein.jpgEen bronzen beeld van een hangende chimpansee aan een gekrulde tak, die geplaatst is in een decoratie zwarte steen. Dit massief bronzen beeld is een in brons gegoten tak van de krulhazelaar omdat de takken van deze boom zich goed lenen om in brons te gieten. De chimpansee is met zijn hand vast gelast aan de tak en een been rust op de tak. De afmetingen van het beeld bedragen 27 x 15 x 10 cm.
Dit veilingitem wordt aangeboden door Joke Koot van het atelier JOKOart.

Het startbod is € 350.
 
Dit opbrengst van dit veilingitem gaat naar GlobeGuards.

 

Kunst uit Tengenenge, Zimbabwe | Uniek beeld van een neushoorn

4. MHEF neushoorn_klein.jpgDit beeld komt uit de kunstenaarsgemeenschap Tengenengein Zimbabwe. De afmetingen van het beeld zijn 90 x 60 cm. Het beeld is van de natuursteen serpentijn, winterhard en geschikt voor zowel binnen als buiten.

Het startbod is € 900.

Dit beeld wordt geveild ten bate van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation, die zich inzet in om het leven van mens en dier dragelijker te maken, voornamelijk op Sri Lanka.  

Houten Toekan van Beeldhoutwerk| Dirk Reinders

Kopie van Beeldhoutwerk - kopie.png

De houtbewerker Dirk Reinders maakt al jaren de mooiste houten beelden met zijn kettingzaak en speciaal voor de Dag van de Natuur maakt hij twee unieke houten toekan beelden. Voor de beelden is een ruime keuze aan houtsoorten beschikbaar die afkomstig zijn van bomen die sowieso al gekapt moesten worden. Afhankelijk van waar het beeld komt te staan, wordt het meest geschikte materiaal gekozen.

Het startbod is € 1500 per beeld.

De opbrengst gaat naar Stichting Adopteer Regenwoud, die al ruim 10 jaar bouwt aan een prachtig reservaat van zwaar bedreigd laagland regenwoud aan de Caribische kant van Costa Rica.

Diving Deep | Schilderij door Tamara de Haan

22. Diving Deep Orkazwartwit_klein.jpgDe inspiratie voor dit prachtige schilderij is het zwart witte patroon van de orka en de sierlijke manier waarop hij door het water beweegt. Het waterdek is met een stevige laag opgezet waardoor de rimpeling van het water ook daadwerkelijk te voelen is. De afmetingen van het schilderij (acrylverf op canvasdoek) bedragen 50 x 70 cm en de zijkanten zijn mee geschilderd.

Het startbod is € 300.

Dit veilingitem wordt ingebracht door Stichting Rugvin. Een onafhankelijke organisatie die zich richt op het onderzoeken en het monitoren van walvisachtigen in de Noordzee en de Oosterschelde en het verzorgen van educatieve activiteiten. 

Maharadja | 2D Art Photography Series van Elephant Parade

Maharadja-%20Wilairat%20Tano_klein.jpgElephant Parade organiseert de grootste olifantenexpositie ter wereld, en steunt hiermee de Aziatische olifant. Deze foto is van fotograaf Bert Janssen, is 150 x 150 cm en ingelijst op dibond/plexi krasvrij. De foto wordt geleverd met een certificaat en de achterkant is gesigneerd. 

Startbod: € 1.500

Van de opbrengst gaat 75% naar Bring The Elephant Home, en 25% naar Elephant Family, een non profit organisatie die zich ook inzet voor de bescherming van de Aziatische olifant en hun leefgebied. 

Interesse? Doe op 6 oktober een bod!

Behalve kunst, gaan er ook natuurbelevenissen onder de hamer. Wat dacht u van Dineren tussen de apen van Apenheul of een excursie met een tropenexpert in Botanische Tuinen Utrecht of exclusieve natuurfotografie workshop van Alexander Koenders. Benieuwd naar alle veilingitems? Bekijk hier de veilingcatalogus.

Meld u nu aan voor deze bijzondere veiling voor de natuur
 

Terug naar het overzicht