15 Maatregelen die kans op volgende pandemie verkleinen

Geplaatst op 22/01/2021

In actie voor biodiversiteit én volksgezondheid

Met een preventieplan met 15 maatregelen vragen Stichting SPOTS en de betrokken natuur- en dierenbeschermingsorganisaties van de Dierencoalitie aandacht om dieren, biodiversiteit én volksgezondheid beter te beschermen. 

Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19 en denken dat dit ook zeker niet de laatste keer zal zijn. Diverse virusuitbraken gingen dit virus voor, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn. Deze virussen (zoönosen) springen over van dier op mens, waarbij de meerderheid afkomstig is van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit en de handel in en exploitatie van (wilde) dieren vormen steeds grotere risico’s op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën.

Stichting SPOTS en de betrokken natuur- en dierenbeschermingsorganisaties van de Dierencoalitie (International Fund for Animal Welfare (IFAW), Stichting AAP en World Animal Protection) hebben daarom een preventieplan samengesteld met vijftien maatregelen om de risico’s op een volgende pandemie aanzienlijk te verkleinen. Hiermee vragen zij, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, actief de aandacht bij kandidaat-Kamerleden. Betere bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren zijn de meest effectieve manier om de volksgezondheid in de toekomst te beschermen. Dit wordt volgens de organisaties één van de belangrijkste taken van een nieuwe regering.

Enkele maatregelen zijn:

  • Versterk de OneHealth benadering
  • Maak biodiversiteit de rode draad in buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking
  • Voer Positieflijsten in voor zoogdieren, amfibieën, reptielen en vogels
  • Harmoniseer de regelgeving binnen Europa met een EU Positieflijst
  • Zorg dat er in de EU goede opvangcentra zijn voor in beslag genomen wilde dieren

Lees op de website van o.a. Stichting SPOTS meer over de inhoud van het preventieplan met 15 maatregelen.
 

Terug naar het overzicht