Excursie voor Sponsoren in de Millingerwaard

Geplaatst op 06/11/2020

Op de Veiling van de Dag van de Natuur in 2019 werden maar liefst 16 studenten van Stichting FONA gesponsord. FONA ondersteunt jonge mensen in hun missie om zich in te zetten voor nationaal of internationaal natuurbeheer. Als tegenprestatie gingen de sponsoren afgelopen september op excursie door de Millingerwaard.

“Misschien niet heel comfortabel voor mensen in korte broek, maar dit zijn wel de echte natuurpaden” verduidelijkte Caroline van der Mark, projectleider bij Ark Natuurontwikkeling, toen we op 11 september j.l. met een groep van bijna 20 personen (met corona regels gewaarborgd) achter haar aan door een stukje ruige nieuwe wildernis langs de Waal struinden. De Millingerwaard, één van de oudste natuurontwikkelingsgebieden in Nederland, begon ooit als een verlaten maisakker en groeide uit tot een dynamisch natuurgebied met moerassen, kleine bossen en zandige oeverwallen, waar vele planten- en diersoorten zich hebben zich gevestigd. De groep bestond uit gulle sponsoren die FONA ondersteunden tijdens de Natuurveiling in 2019, aangevuld met enkele FONA bestuurders.

ExcursieleiderCarolineVdMarkLegtUit.JPGWe zagen op afstand Konikpaarden en kwamen oog in oog te staan met Gallowayrunderen, door Ark Natuurontwikkeling geïntroduceerd om het ecosysteem compleet te maken. We dronken gulzig van de interessante informatie die Caroline met ons deelde over de geologie, de kade-verwoestende Waal, meanderende rivieren, afzettingen van grind (in Duitsland), zand en klei (in Nederland), de kribben en de trekvissen, inheemse bomen en kleinere planten, insecten, Ruimte voor de Rivier, en eigenlijk de ecologische ontwikkeling op het land en in het water. Zoveel natuurlijke dynamiek, op zo’n korte afstand van Nijmegen en Arnhem…

Al lopend, luisterend, pratend en mijmerend voedden we onze gedachten en harten met nieuwe inspiratie. FONA verjongt haar bestuur en dat levert ook een nieuw élan, nieuwe ideeën, een nieuwe dynamiek. Dankzij de gulle sponsoren kunnen we jonge mensen blijven ondersteunen bij het uitvoeren van kwalitatief hoogwaardig onderzoek ten behoeve van natuurbehoud, in de hele wereld. Tegelijk bezinnen we ons ook op de vraag hoe we deze jonge mensen nog beter kunnen bijstaan met het vinden van een betrekking bij het beschermen van diezelfde biodiversiteit die ons boeit in de Millingerwaard en op andere locaties, maar die elders hard achteruit gaat. We werken aan nog meer verbinding, krachtige netwerken en coaching.

Deze en andere gedachten kwamen ook over tafel in de Millinger Theetuin, waar we onder het genot van een drankje en wat hapjes druk hebben nagepraat over de natuur in Nederland en elders in de wereld. Het was een prachtige nazomerse dag en zowel de sponsoren als het bestuur van Stichting FONA hebben immens genoten van de excursie.”

Lees meer over FONA

BijzondereUitlegDoorCarolineVdMark.JPG  ZandduinenMillinerwaard.JPG

Terug naar het overzicht