VIP-dag in de Biesbosch

Geplaatst op 01/10/2020

Bieden op een veilingitem brengt je op bijzondere plekken!

Op de Dag van de Natuur 2019 werd de natuurbelevenis 'Onderdompelen in de Nederlandse Amazone' geveild. De opbrengst van dit veilingitem ging naar Conceta Bolivia. Zij zetten zich in voor het behoud van de unieke, alleen in het Amazonegebied van Bolivia voorkomende, Boliviaanse rivierdolfijn. Eind augustus gingen de hoogste bieders op dit veilingitem op VIP-expeditie door de Biesbosch. Lees hieronder hun verslag!


Verslag van ons VIP dagje uit op zondag 30 augustus 2020

Dit uitstapje is georganiseerd door Conceta Bolivia, vanwege een donatie tijdens de veiling op de dag van de natuur in oktober 2019.

Zaterdag 29 augustus zijn we vast vertrokken naar mijn broer Eus en zijn partner Rianne. Daar hebben we gezellig gegeten en geslapen. We waren ruim op tijd bij het Biesboschcentrum Dordrecht waar we vol verwachting gewapend met paraplu en wandelschoenen wachtten op wat komen ging.
Riny Stadhouder van Conceta heette ons welkom en had voor ieder een tasje met lunchpakket gemaakt. Klaar voor onze excursie naar de Amazone van Nederland de Biesbosch.

CIMG3800_klein.jpgIMG-20200903-WA0005.jpg 

De boswachter Jacques van der Neut herkende we van het artikel in het Volkskrant magazine. Wij hadden de eer om als laatste groepje rondgeleid te worden voordat Jacques met pensioen gaat. Het bootje dat Jacques bij zich had was behoorlijk luxe met een kajuit waarin we konden schuilen voor de buien die regelmatig vielen. Mooie Hollandse wolkenluchten, flink windje. Maar dat niet zo mooie weer zorgde er wel voor dat het helemaal niet druk was.

IMG-20200903-WA0003.jpgCIMG3811 (2).JPG

We hebben ons beperkt tot het Hollandse deel van de Biesbosch. Dat is in verhouding met de Brabantse kant van de Biesbosch vrij klein en bij ons nog onbekend. De Merwede loopt als scheidslijn. Via een pont kan je naar de overkant. Met de boot naar de overkant is lastiger omdat je dan door twee sluizen moet. Het bijzondere van de Hollandse Biesbosch is dat er een flink getijde verschil is. Jacques heeft ons veel verteld over de geschiedenis en het beheer van de Biesbosch. Onze grote klapper was de visarend. Hij komt nog regelmatig naar zijn nest terug. We konden met de boot tot vlak onder het nest komen en hebben hem van behoorlijk dichtbij kunnen zien. We zijn nog even aan land gegaan voor een klein wandelingetje om de onderwater gezette polders te bekijken, die veranderd zijn in een eldorado voor vogels. De Biesbosch is afhankelijk van beheer, als je niets doet wordt het allemaal bos.

IMG_3678_klein.jpgVan 11.30 tot 16.30 uur lijkt lang, maar de tijd is omgevlogen. Terug bij de auto zijn we naar de Kop van het Land gereden. Daar is de pont over de Merwede. We waren nog iets te vroeg en hebben nog een drankje genomen bij de buren; Huiskamer café Fluitenkruid. Om 17.30 uur werden we bij De Herberg de Kop van ’t Land verwacht. Daar hebben we tot 20.00 uur genoten van een culinaire sensatie. 7 gangen en het zag er allemaal even fantastisch uit, alles vegetarisch. Nu voelde wij ons echte VIPS. Het was even doorwerken maar het is gelukt om met een voldaan gevoel, inclusief kopje koffie om 19 uur weer plaats te maken voor een nieuwe groep. De Kop van ’t Land heeft een mooie bijdrage geleverd aan Conceta voor dit geweldige diner. Wij waren na een flinke treinreis nog redelijk op tijd thuis.

Alle lof voor Riny en de andere mensen van Conceta Bolivia die momenteel nog in Bolivia zitten. Heel veel succes bij jullie werk met zoetwater dolfijnen.

Joke en Ben uit Westervoort

Terug naar het overzicht