Een roofvogel ringen op De Veluwe

Geplaatst op 01/07/2020

Uniek veilingitem ten bate van de luipaard

Op de Veiling op de Dag van de Natuur vorig jaar werd deze bijzondere natuurbelevenis geveild, 'Ring een roofvogel op de Veluwe'. De hoogste bieder ging een dag op pad met de ornithologen Ralph Buij en Peter van Geneijgen met als doel het ringen van een havik of sperwer.

Met de opbrengst van dit veilingitem zijn twee luipaarden in Nepal voorzien van satellietzenders door Stichting Leo in samenwerking met haar partner ter plekke, National Trust for nature Conservation. Deze satellietzenders zijn van groot belang omdat luipaarden regelmatig in conflict met mensen komen en zo ernstig bedreigd worden. Door de luipaarden van deze zenders te voorzien, worden conflictgebieden in kaart gebracht, worden veehouders en locals tijdig gewaarschuwd en kan er een adequate oplossing gezocht worden. 

Het ringen van een roofvogel vond afgelopen maand plaats, de beste tijd voor het vinden van een nest met kuikens. Samen met bestuurslid van Stichting Leo, Laura Bertola, ging het gezelschap op pad. Het eerste nest werd gespot, zo'n 20 meter boven de grond. Om de havikkuikens te bereiken klom één van de onderzoekers in een boom. De kuikens werden voorzichtig in een canvaszak geplaatst en op de grond bestudeerd. De kuikens ondergingen deze beproeving verrassend rustig. Voorafgaand aan het ringen werden er een aantal metingen uitgevoerd, waaronder gewicht en vleugellengte. Door deze metingen kunnen we hun leeftijd en fysieke conditie berekenen. En dan was het tijd voor het ringen van de kuikens, Dit kleine bandje met een unieke code laat de onderzoekers weten hoe ver de havikken zich hebben verspreid van hun nest, hoe lang zij gemiddeld leven en de doodsoorzaak.

Nadat alles klaar is, werden de kuikens weer in de canvaszak geplaatst en terug naar het nest gebracht. Op deze dag werden er vier nesten bezocht en werden alle kuikens geringd. De populatie noordelijke havikken in het zuidwestelijke gebied van de Veluwe is 27-30 exemplaren groot, maar het aantal broedparen varieert jaarlijks. Dankzij deze monitoring krijgen we betere inzichten in de status van deze roofvogels. Dankzij de gulle biedingen op dit veilingitem wordt ook het onderzoek naar luipaarden in Nepal goed ondersteund. Lees meer over het werk van Stichting Leo.

Ook bieden op bijzondere natuurbelevenissen én bijdragen aan natuurprojecten over de hele wereld? U bent van harte welkom op de Dag van de Natuur op woensdag  27 januari 2021. Meld u nu aan. 

 havik meten_klein.jpg  havik zak_klein.jpgFotocredits: Laura Bertola

Terug naar het overzicht