Coronacrisis in het Kawgebergte

Geplaatst op 09/05/2020

Lockdown Frans Guyana geeft jagers vrij spel

De situatie in Frans-Guyana was alarmerend. President Macron had in Frankrijk een totale lockdown aangekondigd. Alle publieke plaatsen werden verboden terrein: pleinen, stranden en - je raadt het al - bossen. Op deze regel was een klein aantal uitzonderingen, waaronder: je mag deze plekken alleen nog betreden voor essentiële levensbehoeften (lees: voeding en niet ‘een luchtje scheppen’).

Stichting Trésor zet zich in voor het Trésorreservaat. Dit reservaat ligt in het Kawgebergte, een heuvelrug langs de kust van Frans-Guyana. De grootste druk op de natuur in het gebied is zonder twijfel de jacht. Plezierjacht wel te verstaan. Waarschijnlijk voelt u de bui al hangen. Naar aanleiding van de maatregelen van de Franse regering moest de zusterorganisatie van Stichting Trésor, de Association Trésor, per direct haar activiteiten neerleggen. Hun werkzaamheden werden namelijk niet beschouwd als een essentiële levensbehoefte. Die van de jagers echter wel: geschoten wild kun je namelijk eten en eten is natuurlijk essentieel.

Efficiënte lobby
Het uitzonderlijk biodiverse en onder druk staande Kawgebergte was ineens voor iedereen afgesloten - behalve de jagers. Slecht nieuws voor verstoringsgevoelige diersoorten zoals de zwarte slingeraap (Ateles paniscus)… Door een adequate en efficiënte lobby, heeft de Association Trésor twee dagen later toestemming gekregen om hun surveillancemissies uit te mogen voeren, mits de boswachter alleen ging en de nodige hygiënische maatregelen trof (zoals het ontsmetten van het stuur in de auto).

Dag 1: vijf auto’s met jagers langs de weg en een hondenpenning (honden zijn een veelgebruikt jachtmiddel en verboden in het reservaat) en een lege kogelhuls bij het entreegebouw van het reservaat Trésor. De jagers lieten er blijkbaar geen gras over groeien… Sindsdien is met grote regelmaat gesurveilleerd en de situatie is dan ook niet meer zo erg geweest als op dag 1.

Frankrijk is per maandag 11 mei weer van het slot, wat betekent dat de Association Trésor haar werkzaamheden weer kan hervatten. De coronacrisis leerde ons een belangrijke les: natuurbescherming blijft nodig!

Lees meer over de Coronacrisis in het Kawgebergte

Of ondersteun Stichting Trésor door het adopteren van een stukje regenwoud.
 

Tresor_1.jpeg
 

Terug naar het overzicht