35 leeuwen gedood voor hun botten

Geplaatst op 26/11/2019

Illegale handel onderschept.

Recent berichtte Stichting SPOTS over een vondst van 342 kg leeuwenbotten op O.R. Tambo International Airport (Johannesburg). De cargo werd niet begeleid door de juiste documenten waardoor de politie achterdochtig werd. Het bleek te gaan om 342 kilo leeuwenbotten, verpakt in 12 dozen op weg naar Maleisië. De eerste arrestaties zijn inmiddels gedaan.

Wildlife- en natuurcriminaliteit krijgt binnen het Zuid-Afrikaanse rechtsstelsel niet de aandacht die het verdient. Veel van de gearresteerden komen op borgtocht vrij. Een groot gedeelte van hen is daarnaast niet afkomstig uit Zuid-Afrika en verlaten vervolgens het land. Hierdoor wordt het vaak onmogelijk hen verder te vervolgen.

Sinds 2017 heeft Zuid-Afrika een jaarlijks legaal exportquotum voor leeuwenbotten vastgesteld van 800 skeletten. Het quotum voor 2019 is echter nog steeds in behandeling sinds het Hooggerechtshof van Gauteng in augustus van dit jaar oordeelde dat de quota voor 2017 en 2018 "onwettig en grondwettelijk ongeldig waren". Er mogen geen exportvergunningen worden afgegeven totdat het leeuwenbotquotum van 2019 is vastgesteld. Albi Modise (Chief Director Communications DEFF) bevestigde dat deze zending inderdaad illegaal is omdat de vereiste CITES-vergunning niet is afgegeven.

Het exportquotum zou de internationale handel in leeuwenbotten met Zuidoost-Azië moeten reguleren, maar de onderschepping van deze recente verzending en een aantal eerdere inbeslagnames laten duidelijk het bestaan ​​zien van een parallelle illegale handel in leeuwenbotten en andere producten van wilde dieren.

Eerder dit jaar nam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) traditionele medicijnen, waaronder traditionele Chinese medicijnen (TCM) op in hun International Classification of Diseases (ICD). Natuurbeschermers, waaronder GlobeGuards en SPOTS, hebben hier kritisch op gereageerd. "Wij hebben niets tegen traditionele medicijnen maar het is een feit dat in TCM veel lichaamsonderdelen van bedreigde (dier)soorten worden gebruikt. Het brengt veel dieren naar de rand van de afgrond; ook de leeuw wordt nu steeds meer illegaal bejaagd door de vraag. Wij vrezen dat door de opname in ICD, de groei alleen maar groter wordt. Zeker omdat China meer en meer belangen krijgt in landen waar veel van deze diersoorten leven".

Dit incident op de luchthaven van Johannesburg versterkt dit alleen maar. Waar de leeuwenbotten precies vandaan komen is nog onduidelijk. Het is heel wel mogelijk dat er wilde leeuwen gestroopt zijn hiervoor. 

Lees het volledige artikel van Stichting SPOTS 

Terug naar het overzicht