Het gaat goed met de grijze kroonkraanvogel

Geplaatst op 09/09/2019

Dit blijkt uit een recente telling.

De derde telling van de grijze kroonkraanvogel heeft onlangs plaatsgevonden in Rwanda en gaf positieve resultaten. In vergelijking met voorgaande jaren werden er enkele honderden vogels meer geteld. Dit is geweldig nieuws! De vogel wordt namelijk met uitsterven bedreigd.

De telling werd uitgevoerd door de organisatie "Rwanda Wildlife Conservation Association" (RWCA). Deze organisatie is opgericht door Olivier Nsengimana, winnaar van de Future For Nature Award. Door het hele land, vanaf de grond en vanuit de lucht, zijn personeel en vrijwilligers van de organisatie bezig geweest om de bijzondere vogels te lokaliseren door heel Rwanda. Voorgaande jaren waren er 459 en 487 grijze kroonkraanvogels geteld, dit jaar waren het er 748!

Waarom zijn de cijfers dit jaar zoveel hoger?
Dit heeft waarschijnlijk met verschillende aspecten te maken. Er zijn veel grijze kroonkraanvogels geteld aan de grenzen van Rwanda. Het is daarom mogelijk dat de aantallen hoger zijn omdat de vogels aan de kant van Rwanda waren. 

De RWCA zet zich voortdurend in om de illegale handel van deze speciale soort te bestrijden. De gebieden waar de vogels leven worden beter beheerd door de organisatie en er is een verhoogde bescherming tegen illegale activiteiten, zoals het maaien van gras en grazende koeien. Bovendien heeft de organisatie een sterk team met veel kennis, zowel over de levenspatronen van de grijze kroonkraanvogel, als over goede samenwerkingen met de omliggende gemeenschappen die helpen informatie en waarnemingen te delen.

Fantastisch nieuws natuurlijk, maar het betekent niet dat het werk daarmee klaar is. Hun doel is om ervoor te zorgen dat de populatie van de grijze kroonkraanvogel groeit en stabiel blijft.

Olivier Nsengimana won de Future For Nature Award in 2019 voor zijn uitstekende inzet voor de bedreigde grijze kroonkraanvogel. Met de prijs van € 50.000 kan hij zijn waardevolle werk voor deze majestueuze vogelsoort voortzetten.

Future for Nature is één van leden van GlobeGuards.

Terug naar het overzicht