Voorproefje van veilingitems

Geplaatst op 22/08/2019

Op woensdag 2 oktober organiseert GlobeGuards wederom de Dag van de Natuur met een grote veiling aan natuurbelevenissen. De opbrengst gaat naar de natuurprojecten van de leden van GlobeGuards. Er gaan maar liefst 27 veilingitems onder de hamer. In de veilingcatalogus vindt u deze allemaal met startbedrag op een rij.

Om u een indruk te geven, hieronder alvast een voorproefje.

Naar de Risso’s op de Azoren
Leer alles over de dolfijnen op Pico

Op Pico, één van de mooiste eilanden van de Azoren, werkt Nova Atlantis hard om de onbekende Risso’s dolfijnen te beschermen. Om het sociale gedrag en onderlinge verwantschap van de Risso’s dolfijnen in kaart te brengen voert Nova Atlantis een onderzoeksprogramma uit met behulp van foto-identificatie, videobeelden onder water, en een drone. Hiermee kan bij de lokale autoriteiten aangetoond worden dat er meer bescherming nodig is voor deze indrukwekkende dolfijnensoort. Uw bijdrage gaat naar de reparatie, en een nieuwe motor van de onderzoeksboot en het andere materieel dat nodig is voor het onderzoek. 

 foto_facebook31mei _klein.jpgAls hoogste bieder krijgt u een zeer exclusief privéverblijf voor twee personen op het onderzoeksstation van Nova Atlantis, waar u een midweek mee gaat draaien in het onderzoek naar het sociale gedrag van de Risso’s dolfijnen en andere bewoners in de baai van Ribeiras, op het eiland Pico op de Azoren. Vanuit het station leert u alles over het spotten van de walvisachtigen. U gaat ook minimaal één keer mee op de boot, waar u gedrag leert te observeren en noteren en waar u foto’s maakt van rugvinnen ter identificatie van de dieren (onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden). Bij slecht weer en ruwe onbegaanbare zee gaat u het eiland verkennen. Een bezoek aan vulkanische meertjes, lava grotten, het walvismuseum of een eilandtour met een wijnproeverij behoren hierbij tot de mogelijkheden.

Nova Atlantis werkt onder een speciale onderzoeksvergunning en heeft toestemming om de dieren van nabij te observeren. Met een drone wordt het gedrag vanuit de lucht gefilmd. Normaal mogen toeristen nooit mee aan boord, dus dit is uw kans om op unieke wijze kennis te maken met wilde zeezoogdieren.

De midweek is exclusief de reis naar de Azoren en diners, maar inclusief accommodatie en activiteiten, ontbijt en lunch. Het verblijf is mogelijk tussen half mei en eind september 2020 (exclusief augustus). Startbod: € 1.500 voor twee personen.

Adopteer een dorpscomité
Een interactieve les over natuurbescherming in Afrika

Guinee-Bissau, een land ten zuiden van Senegal en Gambia, is één van de armste landen ter wereld. De bevolking van de Boé, een moeilijk bereikbaar gebied in het zuidoosten van Guinee-Bissau dat twee keer zo groot is als onze provincie Utrecht, geldt zelfs binnen het land als arm. In dit gebied komt een grote populatie chimpansees voor. Chimbo monitort met 28 dorpscomités hoe het gaat met de chimpanseepopulatie rond hun dorp. Ze gaan twee keer per maand op patrouille, waarbij er ook wordt gecontroleerd op tekenen van stropen. 

Maar er zijn veel meer dorpen. Met eerdere bijdragen via een veiling van GlobeGuards zijn vijf dorpen (zonder zo’n dorpscomité) geholpen hun heilige bossen beter te beschermen. Onderdeel van dat programma was om cameravallen te plaatsen en de inwoners te laten zien dat naast het culturele en sociaal economische belang van die heilige bossen ook dieren een belang hebben bij zo’n beschermd bos. De dorpelingen bleken erg trots te zijn op alle dieren die ze op die camerabeelden zagen: veel chimpansees en andere apensoorten, luipaarden en andere grote katachtigen, en hoefdieren zoals buffels en bosbokken. 

foto bij project community based chimpprot.jpgDe vijf dorpen die nog geen dorpscomité hebben, maar wel actief hun heilige bossen beschermen, hebben gevraagd of Chimbo bij hen ook een comité op wil zetten. Ze zijn enthousiast geworden door het zien van alle camerabeelden. Om dit te realiseren is financiering nodig voor onder andere ondersteuning, uniformen, fietsen, naamkaartjes, training en een vergoeding voor de patrouilles. Daarnaast wil Chimbo de garantie kunnen bieden om een comité vijf jaar te financieren. 

Als hoogste bieder krijgt de klas van uw (klein)kind een interactieve les van Piet Wit (oud voorzitter van CEM-IUCN). Tijdens deze les vertelt hij wat er allemaal komt kijken bij natuurbescherming in Afrika.  Hiermee maakt u, net als de inwoners van de Boé, ook uw (klein)kinderen en hun klasgenoten enthousiast voor natuurbescherming. Prijs per dorp: € 1.500 

Of bied u liever op....

... een exclusieve Yogales bij de haaien in Burgers’ Ocean en bescherm hiermee het ecosysteem in Belize.

... het ondersteunen van de leeuwen in Namibië en wordt de VIP gast bij de kersteditie van All you need is love.

... het ontdekken van de Biesbosch met een boswachter van Staatsbosheheer en help hiermee het onderzoek naar de Boliviaanse rivierdolfijn.

Een overzicht van alle veilingitems vindt u in de Veilingcatalogus van 2019.

Terug naar het overzicht