GlobeGuards zet bedreigde dieren op de kaart

Geplaatst op 22/08/2019

In politiek en media volop aandacht

Bedreigde diersoorten die verwerkt zitten in Traditionele Chinese Medicijnen. Zoals botten van tijgers, de hoorn van neushoorns en de schubben van de pangolin. Deze zeer onwenselijke kwestie zetten Stichting SPOTS samen met GlobeGuards dit voorjaar op de kaart. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had namelijk het plan traditionele Chinese medicijnen (TCM) op te nemen in zijn 'lijst van ziektes en diagnoses'. Naar de Nederlandse politiek is er flink gelobbyd om deze te overtuigen zich hier tegen uit te spreken. Er is een petitie gestart. En ook in de media hebben wij deze problematiek over het voetlicht kunnen brengen.

In mei nam een meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan waarin voor een duidelijker standpunt werd gepleit tegen het gebruik van bedreigde dier- en plantensoorten in traditionele Chinese medicijnen. Een mooi succes! In een schriftelijk antwoord liet minister Bruins van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) echter weten dat Nederland vóór opname zal stemmen, maar naar aanleiding van de motie wel met een kanttekening. Uiteindelijk heeft Nederland bij de behandeling van dit onderwerp in de betreffende WHO-vergadering dus een stemverklaring afgelegd waarin Nederland het belang van het tegengaan van gebruik van bedreigde dier- en plantensoorten in traditionele medische producten en/of geneesmiddelen nogmaals benadrukt. De regering beoogde op deze wijze in de geest van de motie te handelen. 

Initiatiefnemers Stichting SPOTS en GlobeGuards zijn blij met deze stap in de goede richting. Al is deze minder groot dan gehoopt. Om te zorgen dat traditionele medicijnen niet de genadeslag worden voor bedreigde dier-en plantensoorten, blijven wij aandacht hiervoor vragen.

EenVandaag interviewde over dit onderwerp de voorzitter van GlobeGuards, Ton van der Zon, dit voorjaar. Bekijk het TV item hieronder of lees meer in het artikel op de site van EenVandaag "Bedreigde dieren in een potje: geen punt voor de Wereldgezondheidsorganisatie". 

Schermopname (6).png

 

Terug naar het overzicht