Een beregoed bezoek aan Armenië

Geplaatst op 23/07/2019

Bieders van veilingitem zetten beren uit

Tijdens de natuurveiling van GlobeGuards in oktober 2018, werd door de familie Arts-Ummels succesvol geboden op het Bears in Mind veilingitem ‘Help een weesbeertje’. Tiny en Monique gingen al eerder met Bears in Mind naar Roemenië, waar ze in mei 2018 het berenproject van project partner Milvus bezochten en een fantastische ervaring rijker werden! In 2017 gingen ze ook al naar Finland om vanuit een observatiehut wilde beren te spotten. Echte berenliefhebbers in hart en nieren dus! 

Het 3-daagse programma in Armenië was tot in de puntjes verzorgd en zeer gevarieerd; een mooie mix van natuur en cultuur. De projectpartner van Bears in Mind, FPWC, had ervoor gezorgd dat het de familie Arts-Ummels aan niets ontbrak! Het gezelschap werd ontvangen in het Eco Centre van FPWC aan de rand van het Caucasus Wildlife Refuge (CWR), ten zuidoosten van de hoofdstad Yerevan. Dit reservaat wordt beheerd door FPWC en dient als buffergebied voor het aangrenzende Khosrov Nature Reserve. Hier lopen nog wilde beren, wolven en zelfs Perzische luipaarden rond! Tiny en Monique maakten kennis met de verschillende projecten, zoals een kwekerij voor endemische plantsoorten die in de nabije omgeving geplant worden. Ook de speciale volière voor de lammergieren werd bezocht, een onderdeel van het fokprogramma voor deze kwetsbare roofvogels. Naast het ouderpaar verbleef er ook een jonge vogel die spoedig het luchtruim zou gaan verkennen. 

Tiny_Monique.pngOp de eerste dag was het tijd voor voedselverrijking: het maken van smakelijke traktaties voor twee jonge beren. Deze waren een maand eerder binnengekomen in het CWR. Tiny en Monique vulden pompoenen met rozijnen en honing, onweerstaanbaar voor iedere beer! De twee beertjes gingen er dan ook helemaal op los! Vervolgens ging het gezelschap dieper het reservaat in om de Ranger Campus te bezoeken, waar groepen en scholieren worden ontvangen voor trainingsdoeleinden. Hier genoten Tiny en Monique van het prachtige uitzicht in de namiddag, onder het genot van een drankje en een hapje. 

De tweede dag stond in het kader van vogelspotten. Armenië is bijzonder rijk aan vogelsoorten en is voor een vogelaar een waar paradijs. Onder begeleiding van een gids werden vele soorten gespot, onder andere in het voor watervogels belangrijke Armash wetland gebied, in de schaduw van Mount Ararat aan de grens met Turkije en Iran. 

De laatste dag was het hoogtepunt van het bezoek: de vrijlating van moederbeer Dasha met haar twee twaalf maanden oude jongen. De volwassen berin was eerder in beslag genomen, bleek zwanger en kreeg kort na plaatsing in het CWR een tweeling. Ze heeft de jongen een jaar lang in volledige afzondering ‘opgevoed’ en nu vond het team van FPWC het tijd dat de berenfamilie terug in de natuur geplaatst kon worden. Toen de schuiven van de transportkisten werden opengetrokken, renden de beren hun vrijheid tegemoet! Wat een bijzonder moment! De gehele operatie verliep vlotjes en tot nog toe zijn de drie beren ver van de beschaving gebleven. De moeder is voorzien van een radiokraag zodat ze nauwlettend kan worden gevolgd. Haar jongen blijven nog zeker één tot anderhalf jaar aan haar zijde. 

Dasha_cubs_prep_4 - kopie.png   Dasha_cubs_release_2 - kopie.png

Dasha_cubs_release_3 - kopie.png   Dasha_cubs_release_4 - kopie.png

Het bedrag dat dit veilingitem heeft opgebracht, komt ten goede aan een radiokraag voor een gerehabiliteerde beer die zal worden uitgezet in de Armeense wildernis. Daarnaast is er geld om een afgevallen kraag op te knappen en weer te gebruiken. Na een vooraf bepaalde periode, meestal twee jaar, valt een radiokraag automatisch af, waarna deze weer voor een andere beer gebruikt kan worden.

Lees meer over het werk van Bears in Mind

 

Terug naar het overzicht