Fences to Forest

Chimpansees van opvangcentrum Tchimpounga krijgen een nieuwe toekomst in de tropische bossen van drie eilanden in de Kouilou rivier, Republiek Congo

Chimpansees van opvangcentrum Tchimpounga krijgen een nieuwe toekomst in de tropische bossen van drie eilanden in de Kouilou rivier, Republiek Congo

Probleem
Tchimpounga, gelegen in de Republiek Congo, is het grootste chimpansee rehabilitatiecentrum van Afrika met 161 chimpansees. Ooit gestart als een opvang voor 25 chimpansees groeide het opvangcentrum, ondanks de bouw van grote nieuwe verblijven, in de loop de jaren uit haar voegen, met alle gevolgen voor de veiligheid van chimps en verzorgers.

Aanpak
Als onderdeel van de uitbreiding van het Tchimpounga reservaat werden drie eilanden aangekocht in de Kouilou rivier. Eilanden vol tropisch bos waar de chimpansees in relatieve vrijheid kunnen leven en genieten. Deze eilanden worden momenteel in een aantal fases gereed gemaakt om de chimpansees op uit te zetten. Daarnaast worden ook chimpansees, die daarvoor klaar zijn, in het wild uitgezet. Dat is echter een moeilijk proces dat veel voorbereiding vergt.
 
Beoogd resultaat
Eind 2012 zijn de eerste zes chimpansees uitgezet op het grootste eiland Tchindzoulou. Uiteindelijk zullen 90-100 chimpansees de tocht naar de drie eilanden maken en naar schatting 25 in het wild worden uitgezet. Hierdoor wordt de druk op de bestaande faciliteiten sterk verminderd wat de veiligheid ten goede komt.
 
Partners
Het inrichtingsplan 2012-2014 voor de eilanden is complex en kost ca.2.5 miljoen Euro. Alle betrokken JGI vestigingen in Europa, Australië en Amerika dragen, vaak via lokale sponsoren, hun steentje bij. Een betrokken partner in Nederland is de stichting Vrienden van Safaripark Beekse Bergen. Het benodigde bedrag is nog lang niet bereikt dus alle steun, hoe klein ook, is van harte welkom!
 
Gedetailleerde informatie over het project kan worden aangevraagd bij Diederik Visser, email diederik@janegoodall.nl

Terug naar het overzicht