Chimpansee rehabilitatiecentrum Tchimpounga

Chimpansees van opvangcentrum Tchimpounga krijgen een nieuwe toekomst in de tropische bossen van drie eilanden in de Kouilou rivier, Republiek Congo. Net als, de ondertussen wereldberoemde, Woonda die tijdens haar vrijlating Jane een knuffel gaf.

Elk jaar doden stropers in het bekkengebied van de Congorivier duizenden chimpansee voor de illegale handel in bushmeat ofwel vlees van wilde dieren. De stropers doden de kleinste dieren meestal niet; zij verkopen hen clandestien als huisdieren.

Probleem
Zolang er vraag blijft naar bushmeat, zal de illegale jacht voortduren. Om de achtergebleven weesjes die op de zwarte markt worden verhandeld op te kunnen vangen heeft het Jane Goodall Instituut in 1992 een opvangcentrum opgericht in Pointe Noire in de Democratische Republiek Congo. Tchimpounga, gelegen in de Republiek Congo, is het grootste chimpansee rehabilitatiecentrum van Afrika met meer dan 160 chimpansees. Ooit gestart als een opvang van 75 km² met 20% bos voor 25 chimpansees. Het opvangcentrum groeide, ondanks de bouw van grote nieuwe verblijven, in de loop de jaren uit haar voegen, met alle gevolgen voor de veiligheid van chimps en verzorgers. Helaas worden er nog elke maand chimps geconfisqueerd en aangeboden aan Tchimpounga. Alleen het opvangen van chimpansees is niet voldoende. Educatie en voorlichting van de lokale bevolking over het belang van natuurbehoud is ongelooflijk belangrijk. Tchimpounga besteed hier dan ook veel aandacht aan.

Aanpak
Het Tchimpounga reservaat werd uitgebreid door de aankoop van drie eilanden in de Kouilou rivier. Eilanden vol tropisch bos waar de chimpansees worden uitgezet om in relatieve vrijheid te kunnen leven en genieten. Daarnaast worden ook chimpansees, die daarvoor klaar zijn, in het wild uitgezet. Dat is echter een moeilijk proces dat veel voorbereiding vergt. Om een einde te maken aan de illegale handel in bushmeat worden de lokale gemeenschappen bewust gemaakt van de waarde van de natuur voor mens en dier en het illegale karakter van de handel. Naast milieueducatie en voorlichtingscampagnes leert onze organisatie hen ook wat alternatieve bronnen voor proteïne zijn en hoe zij die duurzaam kunnen cultiveren/fokken. Daarnaast werken wij samen met nationale natuurbeschermingsorganisaties om te zorgen dat er een duidelijk beleid is om de natuurlijke hulpbronnen (hout, mijnbouw) in het oerwoud, de longen van Afrika, op een bepekte, duurzame manier te onttrekken aan het woud.
 
Beoogd resultaat
In 2011, zijn wij er in geslaagd om het land rondom het rehabilitatiecentrum flink te vergoten. Tchimpounga Natural Reserve, omvat nu 523 km² waarvan 80 procent bos. De noordzijde van het reservaat wordt begrensd door de Kouilou Rivier. Hierin liggen drie eilanden die zijn ingericht om er twee derde van de meer dan 160 chimpansees te laten wonen. Eind 2012 zijn de eerste zes chimpansees uitgezet op het grootste eiland Tchindzoulou. Ondertussen maken regelmatig chimps de tocht naar de drie eilanden of worden in het wild uitgezet. Hierdoor wordt de druk op de bestaande faciliteiten sterk verminderd wat de veiligheid ten goede komt. Zo werden op 18 maart 2017 de drie vrienden Rambo, Kikyo en Zondag vrijgelaten in het woud, gevolgd door Kyewunyo en haar dochter die later werden vergezeld door Katie, Sophie, Tumbo, Baluku, Ikuru en Kidogo. Met als laatste het Alpha mannetje Umutama vormen ze nu een groep van 35 chimpansees.
 
Partners
Het opvangcentra, het reserve, de milieueducatie en voorlichtingscampagnes worden gesteund door alle betrokken Jane Goodall vestigingen in Europa, Australië en Amerika, vaak via lokale sponsoren. Een betrokken partner in Nederland is bijvoorbeeld de stichting Vrienden van Safaripark Beekse Bergen. Voor de verschillende onderdelen zijn steun en fondsen nodig. U kunt helpen met de opvang en het beschermen van chimpansees. Alle steun, hoe klein ook, is van harte welkom!

Gedetailleerde informatie over het project kan worden aangevraagd bij Linda van Hage, email linda@janegoodall.nl
 
Lees meer over het werk van Het Jane Goodall Instituut Nederland

Terug naar het overzicht