Cheetah Conservation Botswana

CCB heeft al jaren duidelijk bewezen daadwerkelijk verschil te kunnen maken voor de cheetah in Botswana.

CCB heeft al jaren duidelijk bewezen daadwerkelijk verschil te kunnen maken voor de cheetah in Botswana.

Probleem

Net als in in veel andere landen leeft de cheetah in Botswana vaak buiten de natuurreservaten. Ze leven vooral op land van de boeren omdat ze hier minder hinder hebben van andere roofdieren. Cheetahs worden echter in de regel niet getolereerd op het land van de boeren omdat deze in hen een bedreiging zien voor hun vee of voor de andere herbivoren die gehouden worden op de zogenaamde commerciële "game farms". Dat betekent dat roofdieren zoals de cheetah vaak preventief worden gedood.

Aanpak CCB en beoogd resultaat

De focus van CCB ligt in het verminderen van de conflicten tussen het vee en roofdieren zoals de cheetah. Daarbij is verandering van beeldvorming belangrijk wat educatie een belangrijke pijler maakt. Daarom worden scholen bezocht om kinderen te leren waarom roofdieren onmisbaar zijn in een gezond ecosysteem.

CCB is van mening dat de houding die de boeren hanteren ten opzichte van de cheetah een cruciale rol speelt in het voortbestaan van de cheetah. Vooral omdat de meeste cheetahs leven op hun land. Boeren worden daarom actief bezocht of uitgenodigd voor een training. Hier leren ze bijvoorbeeld beter hoe ze hun vee tegen roofdieren kunnen beschermen zoals het inzetten van speciale honden. Deze honden worden ingezet bij het vee van boeren om roofdieren zoals de cheetah op afstand te houden en af te schrikken.

Daarnaast is het CCB een ware pionier geweest in het actief vrijlaten van cheetahs. Zij willen geen cheetahs opvangen maar hen actief voorbereiden op een leven in het wild.

Partners

CCB werkt met diverse partners zowel in Botswana als daarbuiten. In Botswana wordt nauw samengewerkt met de regering en belanghebbende ministeries, reserves zoals het Mokolodi Nature Reserve waar het hoofdkantoor van CCB gelegen is en diverse sponsoren.

In het buitenland wordt actief contact gezocht met diverse dierenparken en private sponsoren.


Link naar website met meer info over het project:
http://www.cheetahbotswana.com/
 

Terug naar het overzicht