Ring een havik tijdens Veluwe excursie

Geplaatst op 05/06/2019

Hoogste bieders van veilingitem op pad met Stichting Leo

Op 4 juni organiseerde Stichting Leo een excursie in park Sonsbeek bij Arnhem. Speciaal voor de hoogste bieders op het veilingitem "Goed uitgeruste Lion Guards"! De opbrengst van dit veilingitem van de Dag van de Natuur 2018 gaat naar het Kameroen programma van de Stichting Leo. Met dit geld worden o.a.  leeuwen wachters ondersteund die actief zijn rond het Waza nationaal park, een belangrijk park in het uiterste Noorden van Kameroen waar nog een kleine populatie van 22 leeuwen zit. 

Als tegenprestatie mochten de sponsors een havik voorzien van een ring. Tijdens de excursie waren ook roofvogel deskundige Ralph Buij, voorzitter van Stichting Leo Hans de Iongh en boomklimmer Peter van Geneijgen aanwezig. Doel van het ringen is de overleving van havik kuikens gedurende langere tijd te volgen. Ringen worden namelijk teruggemeld bij het Vogel Trekstation, als de vogels door worden aangetroffen.

In de ochtend werd een haviknest in een grove den in park Sonsbeek bij Arnhem opgezocht.  De havik kuikens in dit nest waren oud genoeg om te ringen. Dit werd vastgesteld aan de hand van de afstand van de mestplekken van de havik op de bos bodem ten opzichte van de stam van de grove den.  Dit steekt vrij nauw omdat als de kuikens te oud zijn, ze gaan klauteren. Ze worden dan ook wel takkelingen genoemd. In het nest bleken drie grote havik kuikens te zitten.  De ouders bleven in de buurt rond cirkelen. Voorzichting werden de kuikens omlaag getakeld in katoenen zakken, zorgvuldig geringd en daarna weer naar het nest getakeld. De havik kuikens waren opvallend rustig tijdens het ringen.  De havik ouders hebben zich daarna over de kuikens ontfermd. Het ringprogramma heeft al laten zien dat de gezondheid van de kuikens niet wordt aangetast. In het nest werden ook veren aangetroffen van prooidieren; bonte specht, ekster, een jonge kauw en verschillende postduiven.  Het was een fantastische ervaring en de Waza leeuwen in Kameroen zijn de sponsors erg dankbaar.

Nieuwsgierig naar de aanpak van Stichting Leo m.b.t. het beschermen van leeuwen in Kameroen
 

IMG_1930 - kopie.jpg  IMG_1986 - kopie.jpg

Terug naar het overzicht