Armando's passie voor gieren

Geplaatst op 12/09/2018

Een jonge gedreven bioloog die zich inzet voor de gieren in Portugal

Een natuurbeschermer in hart en nieren, dat is Armando Barbosa. Hij zet zich in voor de Portugese organisatie Associação Transumância e Natureza (ATN) die werkt aan natuurreservaat Faia Brava. In de Faia Brava komen diersoorten voor die in Europa zeer zeldzaam zijn en met uitsterven bedreigd worden. Bijvoorbeeld de aasgier, die op de steile kliffen broedt.

Armando werkt vanuit ATN aan een groot gierenproject, LIFE Rupis. Een van de maatregelen is het systematisch bijvoeren van gieren. Met zorg maakt Armando de gierenmaaltijden klaar. Grote botten voor de vale gieren en daaromheen kleine stukjes vlees voor de zeldzamere aasgier. Vanuit de observatiehut volgt Armando de gieren op de voet. Zijn bevindingen deelt hij enthousiast met bezoekers aan de observatiehut. Zo ook met Henk Smit van Natura Iberica. Natuurbescherming in Portugal staat nog in de kinderschoenen. Natura Iberica zet zich vanuit Nederland daarom in voor de bescherming van de natuur in het reservaat Faia Brava.

Nieuwsgierig naar de drive van Armando sprak Henk Smit van Natura Iberica deze zomer af met Armando in Portugal. Lees meer over hun ontmoeting en de passie van Armando voor gieren.  

2-aasgier-neemt-vlees-mee-naar-nest.png   5-aasgier-en-vale-gieren-eten-anders.png

foto's van Armando Barbosa

Terug naar het overzicht