Berensafari in Roemenië

Geplaatst op 22/06/2018

Op het jaarlijkse veiling evenement ‘Dag van de Natuur’ in 2017 werd door Bears in Mind een bijzonder veilingitem aangeboden: Ga mee op berensafari in Roemenië! De gelukkige winnaar van het item was de familie Arts-Ummels.

Roemenië heeft de grootste berenpopulatie van Europa, ergens rond de 6.000. Het is lastig het exacte aantal beren te bepalen, maar de bevolking ondervindt vaak overlast van beren. Het overgrote deel van de bevolking ziet beren helaas als een ‘pest’, koren op de molen van de vele jagers! Op sommige plaatsen brengen beren aanzienlijke schade toe aan de veestapel en gewassen. Hier bestaat geen compensatiesysteem voor. Dit maakt het beschermen van de beer niet gemakkelijk. Bears in Mind ondersteunt al 12 jaar een project in de Karpaten, uitgevoerd door de lokale NGO Milvus Group, waarin de nadruk ligt op onderzoek naar de lokale berenpopulatie, preventie van conflicten en educatie.

Berensafari_Ummels_groep_web.jpg  Berensafari_Ummels_sporen_web.jpg  

Eind april reisde de familie Arts-Ummels, onder begeleiding van Koen Cuyten van Bears in Mind, af naar het projectgebied in Roemenië. We werden warm onthaald door Csaba Domokos van Milvus en naar de idyllische accommodatie nabij het stadje Sovata gebracht.

Op de eerste dag maakte de familie een wandeling in het berggebied boven Sovata, waar Milvus diverse gezenderde beren ‘heeft rondlopen’. Omgeven door prachtige vergezichten kwamen we al snel de eerste sporen van beren (met jongen) en wolven tegen. De lokale ranger, die de wandeling begeleidde, vertelde over het uitgestrekte bos en haar bewoners. We bezochten diverse verse overwinteringsholen van beren en gingen tegen het vallen van de schemer in een speciale kijkhut ‘berenspotten’. En dat is gelukt! Enkele beren, vele everzwijnen en een vos kwamen op zo’n 20 meter afstand van de hut. Een hele bijzondere ervaring volgens de familie!

Berensafari_Ummels_beren_web.jpg  Berensafari_Ummels_weesbeertjes_web.jpg

De volgende dag bezochten we een ander deel van het projectgebied, in de heuvels gelegen. Hier heeft Milvus in het bos diverse grote stalen vallen geïnstalleerd om volwassen beren mee te vangen, die vervolgens gezenderd kunnen worden. We bezochten een klein dorp aan de rand van dit gebied waar vanuit Milvus diverse educatieve activiteiten onderneemt. Daar is ook een rehabilitatie centrum gebouwd voor gewonde vogels.

Op de laatste dag maakten we nog een mooie wandeling door de Roemeense wildernis, waar we wederom diverse sporen van beren vonden. In de middag werden twee weesbeertjes van ongeveer drie maanden oud door de dierenarts naar de accommodatie gebracht. Ze kwamen van twee verschillende locaties af, beide alleen in het bos gevonden. De familie nam daarna afscheid om zelfstandig hun reis door Roemenië voort te zetten. Het team van Milvus & Bears in Mind ging vervolgens samen met de dierenarts naar het afgelegen weesberenstation alwaar de twee beertjes de komende twee jaar voorbereid worden op een leven in het wild.

Het was al met al een zeer geslaagde reis! De opbrengst van de veiling gaat grotendeels naar het opknappen van een radiokraag. Deze vallen namelijk na twee jaar automatisch van de beer af en kunnen dan, na een flinke opknapbeurt, weer hergebruikt worden.

Lees meer over hoe Bears in Mind wereldwijd berenprojecten ondersteunt.

Of wilt u op de volgende Dag van de Natuur bieden op een veilingitem van Bears in Mind? Geef u nu op!

Berensafari_Ummels_cheque_web.jpg    Berensafari_Ummels_val_web.jpg
 

Terug naar het overzicht