Samenwerking redt welpjes

Geplaatst op 29/04/2016

Lowvelder News South Africa, Zuid-Afrika, 5 april 2016 - In maart 2016 zoeken twee leeuwenkoppels, waarvan van 1 drachtige leeuwin, na een heftige confrontatie met een groep buffels een veilig heenkomen. Ze vinden een veilig dichtbegroeid bamboebos net buiten de omheining van Kruger National Park. In deze beschutte, veilige omgeving werpt de leeuwin 4 welpen. Korte tijd later worden zij in overleg met Mpumalanga Toerisme en Parkeagentskap (MPTA) verdoofd en teruggebracht naar het park. Helaas worden de welpjes enkele weken later dood gevonden.

Nieuw leven
Enkele weken later wordt de beschutte plek opnieuw als kraamkamer gebruikt door twee leeuwenkoppels. Neels van Wijk, rancher in Kruger NP vraagt de lokale overheid toestemming om de dieren daar met rust te laten en dat gebeurt. Hij, MPTA en de bevolking gaan nauw samenwerken om de welpen in alle rust geboren te laten worden. Voor de veiligheid van de bevolking worden ze nauwlettend in de gaten gehouden. Er worden 3 welpjes geboren en besloten wordt ze niet meteen terug te brengen naar het NP. 10 dagen na de geboorte vertrekt de leeuwin met haar kroost naar het park en de andere dieren worden verdoofd en teruggebracht. De boeren hebben een belangrijke rol gespeeld bij het beschermen van de welpen. 

Succesverhaal
Wat hier gebeurt, kun je een succesverhaal noemen. Dit allemaal dankzij de liefde van een rancher voor leeuwen. Maar vooral ook door de samenwerking tussen hem en de boeren en MPTPA. Een dergelijke samenwerking is een goed voorbeeld van hoe het ook kan en biedt zeker hoop voor de toekomst. Als dit voorbeeld wordt gevolgd, worden de kansen voor de leeuwen om te overleven groter. Helaas is er nog een lange moeizame weg te gaan.
Stichting SPOTS is blij dat er mensen zijn als Neels van Wijk, want zij kunnen het verschil maken voor de bedreigde leeuw.
 

 

Terug naar het overzicht