Activity International stopt vrijwilligersreizen naar knuffelfarms

Geplaatst op 14/02/2016

Activity International begin februari 2016 - Begin januari lanceerde de ANVR haar richtlijnen aangaande dieren in toerisme. SPOTS was één van de gesprekspartners van het ANVR en wij hebben ons hard gemaakt om excursies naar knuffelfarms als onacceptabel vermeld te krijgen. Dat is gelukt maar hier stopt het natuurlijk niet.

Richtlijnen
Nu is het belangrijk dat toeristische scholen de richtlijnen in hun lesstof gaan integreren zodat de beleidsmakers van morgen een goed besef krijgen van de do’s en dont’s aangaande dieren in toerisme. Daarnaast zijn er nog steeds enkele organisaties in Nederland die vrijwilligerswerk aanbieden naar wat wij knuffelfarms noemen. Deze willen wij dit jaar actief gaan benaderen hiermee te stoppen en te komen met alternatieven.

Van 'aanbieden' naar 'niet meer aangeboden'
Een belangrijke organisatie hiervoor is Activity International. Al langere tijd heeft SPOTS contacten met deze organisatie die ook reizen aanbood naar de, in onze ogen, knuffelfarms. We zijn dan ook enorm blij dat zij recent besloten hebben dit aanbod te stoppen, aldus Activity International in een e-mail naar ons:

  • Met Ukutula zijn we ondertussen daadwerkelijk gestopt.
  • Dat geldt ook voor het project in Zambia.
  • Het African Impact / Alert programma in Zimbabwe zijn we aan het afbouwen - in de loop van het eerste half jaar van 2016 gaat het van de site af. We hebben laten weten dat we gaan stoppen zodat ze er rekening mee kunnen houden dat er minder vrijwilligers zullen zijn in de nabije toekomst.


Slechts geen of geringe bijdrage aan natuurbehoud, dat is ons ondertussen wel duidelijk
"Er zijn zo veel ontzettend goede en mooie projecten die echt heel goed werk doen (ACT, HESC, EHRA) en we willen niet dat die last hebben van het negatieve sentiment rond de leeuwenprojecten. Dat er contacten zijn met canned hunting is niet bewezen. Maar dat er geen of slechts heel erg weinig bijdrage aan natuurbehoud is, dat is ons ondertussen wel duidelijk. Het probleem zit hem niet in het aantal leeuwen maar vooral in het gebrek aan leefruimte. Dan moet je je afvragen of fokprogramma's wel zin hebben. Ondanks dat deze projecten nog steeds erg populair zijn, richten we ons liever op programma's die echt iets bijdragen", aldus Activity International.

Er zijn zo veel góede projecten!
Super nieuws natuurlijk! Er zijn inderdaad zoveel mooie initiatieven die daadwerkelijk helpen bij natuurbescherming en waarbij vrijwilligers echt een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Fijn dat
Activity International dit soort projecten nu de boventoon laat voeren.


Artikel SPOTS in View ANVR >
Knuffelfarms en Canned Hunting >
Website ANVR >
Help SPOTS - word donateur >

Terug naar het overzicht