Twee nieuwe leeuwen gezenderd met steun van de Leo foundation in Nairobi nationaal park.

Geplaatst op 08/02/2016

Conflicten tussen leeuwen en veehouders nemen toe rond Nairobi National park als gevolg van El Niño.

Op 31 januari en 1 februari 2016 werden door Kenya Wildlife Service met steun van de stichting Leo (Hans de Iongh) twee nieuwe leeuwen gezenderd met een satelliet zender van Africa Wildlife Tracking. 

Met de satelliet zenders kunnen alle bewegingen van de gezenderde leeuwen worden gevolgd.  Francis Lesilau van KWS is in Kenya de project coördinator (zie foto).  Doel van dit samenwerkings project is het volgen en voorkomen van conflicten tussen leeuwen en veehouders rond het park.  Hiermee wordt ook voorkomen dat leeuwen worden gedood door veehouders uit wraak voor aanvallen op vee.

Het betrof een volwassen mannetjes leeuw van ongeveer 4 jaar oud  die gezenderd werd in het Oostelijk deel van het park en een ouder vrouwtje  (8 jaar) in het midden van het park.
Een van de  satelliet collars werd gesponsord Alex en Bertine van Hooff van Burgers Zoo, die bij de collaring aanwezig waren.

De manlijke leeuw bleek de week na de zendering iedere nacht buiten het park en vergreep zich aan geiten, schapen en koeien. Francis Lesilau heeft de eerste week na de zendering al een rapid response team ( bestaande uit KWS rangers) naar de conflict gebieden moeten sturen om de leeuw bij de vee boma's weg te houden en lokale veehouders te waarschuwen. 

De toename van conflicten tussen leeuwen en veehouders heeft een waarschijnlijk  directe relatie met El Niño. Door extreme regenval zijn vrijwel alle prooidieren uit het Nairobi nationaal park weggetrokken en moeten de leeuwen overleven op vee.

De leeuwen zulken gedurende 2016  en 2017 gevolgd worden en de rapid response teams  van KWS, bestaande uit rangers,  worden de komende weken actief ingezet.

 

 

Terug naar het overzicht