Nederlandse reisbranche gaat voor dierenwelzijn

Geplaatst op 14/01/2016

Stichting SPOTS 13 januari 2016 - Dierenorganisaties Stichting SPOTS, IFAW en World Animal Protection hebben de ANVR de afgelopen tijd begeleid en geadviseerd bij het opstellen van richtlijnen omtrent excursies waarbij dieren betrokken zijn. Excursies met dieren in de hoofdrol zijn populaire reisonderdelen en diverse reisorganisaties bieden die excursies aan. SPOTS en World Animal Protection voeren al geruime tijd campagne om dierenleed dat samenhangt met toerisme aan de orde te stellen en uit te bannen. 

Dierenwelzijnsorganisaties blij met richtlijnen ANVR
Het bewustzijn bij reisorganisaties én bij reizigers neemt gelukkig al toe; richtlijnen van de branche kunnen dat verder stimuleren. De gesprekken hebben geleid tot richtlijnen voor diervriendelijk toerisme. Deze richtlijnen worden begeleid met een speciaal ontwikkelde training op het gebied van dierenwelzijn.

                 Zowel de richtlijnen als de training worden tijdens de
                       Vakantiebeurs op 13 januari, gepresenteerd.

Reisorganisaties kunnen, na de training en het examen, zo op veel meer manieren bijdragen aan een beter leven voor dieren en niet gewenste activiteiten vermijden.

Wandelen/knuffelen met leeuwen voor ANVR ‘onacceptabel’
De dierenbeschermingsorganisaties vinden dat de ANVR hiermee een goede start maakt. Vrijwel alle attracties waarbij bezoekers wilde dieren mogen aanraken of kunstjes zien doen, krijgen het stempel ‘onacceptabel’:
  • Knuffelen/wandelen met wilde katachtigen zoals leeuwen en tijgers.
  • Het bezoeken van zogenaamde 'opvangcentra' waar met dieren wordt gefokt.
  • Het gebruiken van dieren als fotoattribuut.
  • Olifanten- en struisvogelritjes.
  • Shows bezoeken waarbij dieren onnatuurlijk gedrag moeten vertonen (bijv. circussen).
  • Centra bezoeken waar gekruiste dieren te vinden zijn (bijv. kruisingen tussen leeuwen en tijgers -> de zogenaamde 'ligers').


De ANVR volgt voorbeeld van collega’s in de UK, de ABTA
Al deze activiteiten worden allemaal bestempeld als ‘onacceptabel’. De ABTA in de UK stelde al eerder richtlijnen op. Hoewel de richtlijnen op grote stukken zijn overgenomen, heeft de ANVR ook extra richtlijnen opgenomen. Zo stonden er in de ABTA-richtlijnen geen specifieke vermeldingen over wandelen/knuffelen met wilde dieren zoals leeuwen. Door de lobby van Stichting SPOTS is dit nu wel opgenomen in de ANVR-richtlijnen en de trainingen voor reisorganisaties.

Ontzettend belangrijke stap
Hoewel het richtlijnen zijn en geen geboden, is de verwachting dat de bij de ANVR aangesloten leden, de richtlijnen gaan opvolgen. De ANVR en de ruim 280 aangesloten touroperators zetten zich al jaren in om de consument een (nog) betere vakantiebeleving, Better holidays, te bieden. Dit doen zij onder andere door het nemen van maatregelen op het gebied van natuur, cultuur, milieu en lokale bevolking, waardoor iedereen kan blijven genieten van mooie bestemmingen.

Lobby van Stichting SPOTS leidt tot resultaten!
"Na een lobby in de reiswereld van vele jaren om meer bewustzijn te creëren rondom knuffelfarms, is er nu deze belangrijke stap. Het gaat om plaatsen waar mensen met jonge dieren, vaak leeuwen en tijgers, kunnen knuffelen, wandelen en op de foto gaan. We proberen reisorganisaties zover te krijgen dit soort bezoeken niet langer aan te bieden. Dat dit nu ondersteund wordt door de branche via richtlijnen en een training, is een enorm belangrijke stap voor ons maar vooral voor de dieren", aldus Simone Eckhardt van SPOTS.

Terug naar het overzicht