Nieuwe indeling ondersoorten leeuw geaccepteerd door US

Geplaatst op 07/01/2016

 

Gebaseerd op een advies van een taxonomische werkgroep van  de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), de IUCN Cat Classification Task Force, heeft de US Fish and Wildlife Service bekend gemaakt dat zij een nieuwe indeling van de leeuw in twee ondersoorten zal volgen;  Panthera leo leo voor de leeuwen in West en Centraal Afrika  samengevoegd met de leeuw in India (de laatste was vroeger Panthera leo persica) en daarnaast Panthera leo melanochaita voor de leeuw in Oost en Zuidelijk Arika (dit was vroeger ook Panthera leo leo).

Voor een kaart en meer details, zie ook onderstaande weblink;  
http://www.fws.gov/endangered/what-we-do/lion.html

Als deze nieuwe indeling internationaal wordt overgenomen dan  heeft dit grote consequenties voor de bescherming van de leeuw.  

Niet alleen verdwijnt de uitzonderingsstatus van de leeuw in India, die nu is samengevoegd met de leeuw in West en Centraal Afrika, ook  krijgt de leeuw in Oost en Zuidelijk Afrika een andere status. Voor de USA zal hiermee middels de Flora and Fauna Act het vrijwel onmogelijk worden nog jacht trofeeën uit West en Centraal Afrika te importeren en wordt het ook moeilijk voor Oost en Zuidelijk Afrika. De stichting Leo, lid van Globe Guards, heeft zowel pojecten in West, Centraal en Oost Afrika en juicht deze nieuwe indeling toe. De verwachting is dat behalve het afnemen van de jachtdruk er door de nieuwe status ook meer natuurbeschermings geld naar de leeuw in West en Centraal Afrika zal gaan, omdat die nu als ondersoort, net als de Indiase leeuw, een ernstig bedreigde status krijgt. Voorheen was dat minder duidelijk omdat de leeuw in West en Centraal Afrika tot dezelfde ondersoort als de leeuw in Oost en Zuidelijk Afrika werd gerekend (vroeger waren al deze leeuwen Panthera leo leo

Terug naar het overzicht