Kleine nachtkat geeft weer wat geheimen prijs

Geplaatst op 23/11/2015

Diverse auteurs eind zomer 2015 - Heb je vlekken dan jaag je wanneer je wilt, ben je zwart dan jaag je vooral 's nachts. Een en ander werd geconstateerd tijdens een onderzoek naar de kleinste katachtige van Zuid-Amerika, de nachtkat.
Het bleek een bijzondere conclusie die werd getrokken na het afronden van het onderzoek naar deze zeldzame, zeer weinig bekende, kleine kachtachtige. De nachtkat, ook wel kodkod of soms guigna genoemd, is de kleinste katachtige van de Amerikaanse continenten en is te vinden in de punt van Zuid-Amerika, met name Zuid-Chili.

Opmerkelijk gedragverschil

Het blijkt dat de gevlekte nachtkat veel vaker overdag jaagt en hierbij ook meer terrein beslaat dan de zwarte nachtkat. Als de gevlekte nachtkat 's-nachts jaagt, worden zoveel mogelijk bewolkte nachten gekozen en nachten met zo min mogelijk maanlicht. De zwarte nachtkat daarentegen jaagt bijna uitsluitend 's-nachts en beslaat hierbij een veel beperkter gebied. De zwarte kleur biedt dus duidelijk een enorm voordeel, zo groot zelfs dat de zwarte nachtkat zijn prooi in minder gebied onopgemerkt kan slaan!

Deze kleine kat heeft een dicht ingeplante dikke vacht en al even dikke staart. De foto's toonden aan dat de gevlekte nachtkat in het onderzochte gebied het meest voorkomt (72% van alle foto's). Iets meer dan 25% is dus zwart (foto boven, een zwart kitten).

Engelstalige wetenschappelijke publicatie
Meer over de nachtkat

 

Terug naar het overzicht