Ademhaling sneeuwpanter een raadsel

Geplaatst op 13/10/2015

 
National Geograph eind zomer 2015 - Ondanks het gegeven dat diverse sneeuwpanterpopulaties al heel lang op een hoogte van ongeveer 5.000 m leven, verschilt de ademhaling niet wezelijk van die van katten die in lager gelegen gebieden leven, zo blijkt uit onderzoek.

Iedereen, die wel eens in de bergen is geweest, weet hoe snel je al bij kleine inspanningen, buiten adem kunt raken. Je bent immers op een hoogte waar de lucht ijler is dan de hoogte op zeeniveau, waar de meesten van ons het dagelijks leven doorbrengen.

IJlere lucht, minder zuurstof
Bij onvoldoende zuurstofinname, is het moelijker warm te blijven, achter een prooi aan te jagen, op de vlucht te slaan, enz. Bij mensen en dieren die op grotere hoogten leven, heeft het lichaam voor een oplossing gezorgd: extra hemoglobine in het bloed (een bloedeiwit dat zuurstofmoleculen bindt en door het lichaam transporteert).

Vergelijking hemoglobinegehalte
De wetenschap ging er eigenlijk vanuit dat ook de sneeuwpanters die op grote hoogten leven, een hoger hemoglobinegehalte in het bloed zouden hebben. De grote verrassing was, dat dit niet zo is. Het blijkt dat de sneeuwpanters, levend op grote hoogten, slechts de helft van de zuurstof per ademteug binnenhalen, dan de sneeuwpanters in bijvoorbeeld Afganistan (levend op of rond zeeniveauhoogte).

Raadsel
Na vergelijking tussen grote katachtigen in dierentuien en de op grote hoogte levende sneeuwpanters in Pakistan, bleek er geen opzienbarend verschil in de hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Onderzoekers denken nu dat de ademhalingsspieren harder werken om toch te benodigde hoeveelheid zuurstof aan het lichaam te kunnen leveren. Vooralsnog staan ze voor een raadsel.

 

Originele Engelstalige artikel >
Meer over dit onderzoek >

Terug naar het overzicht