Het succesverhaal van cheetah Thailly

Geplaatst op 08/08/2014

"She is an absolute stunner", zo vertelt Florian van N/a'an ku sê vol trots.

Het gaat heel goed met cheetah Thailly

 

Vergroot hier de kaart met de bewegingen van Thailly.

Florian J Weise, Research Department, Namibië 28 juli 2014 - "She is an absolute stunner", zo vertelt Florian van N/a'an ku sê vol trots. "Zij is haast niet te vinden in haar omgeving, maar haar terugplaatsing is een succes!".

Florian werkt aan een update voor de donateurs en organisaties die haar succesverhaal mogelijk hebben gemaakt. Op 13 januari van 2013 werd Thailly vrijgelaten. Iets dat mede mogelijk was door de opbrengst van de SPOTS Heldenrace van 2012. Florian weet het nog: eind juni 2012 kwamen er cheetah's naar het Namib Carnivore Conservation Centre van N/a'an ku sê, en moet je nu eens zien!

Eerst war    en de boeren, in de omgeving waar Thailly werd teruggeplaats, behoorlijk skeptisch maar al snel bleek dat zij zich richtte op haar eigen natuurlijke prooi. Florian vertelt: "Eén van de meest obstinate landeigenaren gaf recent aan me toe dat de satelietgegevens (verzameld met de GPS-collar) duidelijk lieten zien dat Thailly zich 'keurig gedraagt'.

Thailly heeft de gewoonte ontwikkeld haar prooi direct in het dichte struikgewas te trekken waardoor het bijna onmogelijk is haar prooi te spotten. Ze jaagt op springbokken, koedoes en antilopen. Doordat zij het vee links laat liggen, is er grote tolerantie ontstaan bij de plaatselijke boerengemeenschap en landeigenaren. Zij zijn overeengekomen van verdere 'vervolging' af te zien. Een zeer belangrijke stap in de goede richting.

Kan het nog beter?
Dat is nog niet alles, er zijn sterke indicaties dat Thailly haar eerste nest heeft, zo licht Florian verder toe. In mei dit jaar wezen haar bewegingen erop dat zij wellicht een nestlocatie in het westelijk deel van haar leefgebied heeft. Op dit moment heeft haar leefgebied een omvang van 955 km² en totaal heeft zij dit jaar al een afstand van 852 km afgelegd (zie de kaart hiernaast). Deze uitstrekte bewegingspatronen zijn kenmerkend voor cheetah's die in woestijnachtige gebieden leven.

Lees alle bevindingen van Florian in het onderstaande rapport (één pagina) en kijk de geschiedenis van Thailly terug door onderstaande links te volgen.

 

Update - 28 juli 2014 - Cheetah Thailly heeft waarschijnlijk welpen >
Bericht - eind februari 2014 - Cheetah Thailly doet het goed in Zuidwest-Namibie >
Bericht - 30 mei 2013 - Cheetah's Thailly en Rouge doen het goed! >

 

Terug naar het overzicht