Cheetah in Iran blijft belangrijk focuspunt

Geplaatst op 23/03/2014

De Iranian Cheetah Society (ICS) is één van de projecten die door SPOTS ondersteund wordt.
Stichting SPOTS 23 maart 2014 - De Iranian Cheetah Society (ICS) is één van de projecten die door SPOTS ondersteund wordt. De ICS zet zich onder andere in voor de Aziatische cheetah, een ondersoort van de zo bekende Afrikaanse cheetah die nog steeds ernstig wordt bedreigd. Schattingen geven aan dat er nog slechts 70 cheetah's in dit land leven.

Camera traps
Stichting SPOTS ondersteunt de ICS onder meer met donaties. Zo kon met behulp van SPOTS een onderzoek ingesteld worden naar het leefgebied van de cheetah in mogelijk aangrenzende landen. Met het geld konden een aantal camera traps aangeschaft worden - van primair belang als je in een uitgestrekt gebied zoals in Iran een leefgebied van een dier goed in kaart wilt brengen.

Adoptiecheetah Mr. Kushki
Naast de camera's is er ook een adoptieprogramma voor cheetah "Mr. Kushki"
(vernoemd naar de man die er voor zorgde dat de cheetah bij de ICS terechtkwam) waarmee indirect ook hulp wordt geboden voor de Aziatische cheetah als geheel.

Lobby 
Daarnaast ondersteunt Stichting SPOTS door te lobbyen voor de ICS. Dit leidde onder andere tot steun van IUCN NL en World Land Trust die de ICS inmiddels als officiele partner hebben opgenomen.

Workshops
Iran is een land in isolement. De jachtopzieners zijn de bewakers van het wildleven maar soms krijgen zij niet eens salaris van de regering. Simpelweg omdat de middelen ontbreken. Om hen toch te blijven motiveren en te betrekken, onderhoudt de ICS een goede band met hen. Zo organiseert de ICS regelmatig workshops. Hier kunnen de jachtopzieners van heel Iran elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Immateriële zaken
Ook probeert de ICS te helpen met materiaal. Denk hierbij aan praktische zaken zoals bijvoorbeeld jassen en truien. Tijdens het laatste bezoek van Simone aan de ICS in Iran nam zij allerlei materiaal mee. Dit werd aan jachtopzieners van Naybandan tijdens een workshop uitgereikt. Allemaal zaken die praktisch bijdragen aan de bescherming van niet alleen de cheetah, maar ook het andere wildleven in Iran.

Bijzondere dank
SPOTS wil ook Ron van der Aa van de Painted Hunting Dog stichting bedanken. Hij heeft namelijk gezorgd voor deze spullen voor Iran.
 
Video - Aziatische cheetah in Iran >
Video - Interview met Mohammad S. Farhadinia >
Stichting Painted Hunting Dog >

Jagers in Iran leggen geweer neer (Engelstalig bericht) > 

Terug naar het overzicht